Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 26 glasov Ocenite to novico!
Od novembrske zmage Donalda Trumpa so delniški indeksi v New Yorku občutno pridobivali, vprašanje pa, koliko je (kljub večinoma spodbudnim poslovnim rezultatom ameriških korporacij) še prostora za nadaljnjo rast. Večji popravek ne bi smel biti presenečenje - trg desetodstotnega popravka ni doživel od konca leta 2015. Foto: Reuters
V petek je 290 delnic, s katerimi trgujejo na newyorški borzi vrednostnih papirjev, doseglo najnižjo vrednost v zadnjih 52 tednih, kar je največ po novembrskih predsedniških volitvah. Foto: Reuters
Nafta brent je petkovo trgovanje končala pri 52,7 dolarja, kar pomeni 1,5-odstotno tedensko rast. Foto: Reuters
Bitcoin, za katerega je pred leti vedela le peščica "navdušencev", je postal znan širši javnosti, kupiti ga je mogoče tudi na naših bencinskih črpalkah. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Trgovati s kriptovalutami?

Dodaj v

Ob zmedi v Beli hiši zlato doseglo letošnji vrh

Bitcoini kmalu v rezervah centralnih bank?
20. avgust 2017 ob 06:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Prvič po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA se je na borzi vrednostnih papirjev v New Yorku zgodilo, da dan po enoodstotnem padcu delnic trg ni krenil navzgor.

Širši newyorški delniški indeks S&P 500 (2.425 točk) je v četrtek izgubil 1,5 odstotka (šele četrtič letos se je znižal več kot odstotek), v petek pa še dodatnih 0,18 odstotka. Petkove izgube je sicer precej omilila novica, da je Belo hišo zapustil kontroverzni Steve Bannon, glavni Trumpov strateg. Bannon je med drugim zagovarjal protekcionistično politiko ZDA, z njegovim odhodom pa se je precej zmanjšala verjetnost, da predsedniku "uide" ekonomski svetovalec Gary Cohn. Da se je Wall Street zadnji teden malce odmaknil od rekordnih ravni (Dow Jones je nazadoval za 0,8 odstotka, S&P 500 za 0,6 odstotka), gre pripisati tudi odzivu ameriškega predsednika na nasilje v Charlottesvillu, ko je neonaciste in rasiste izenačil s protestniki.

Trump ne govori več o borznem mehurčku
Se na ameriškem delniškem trgu zdaj le začenja popravek, ki ga ni bilo od konca leta 2015, če pod definicijo popravka razumemo desetodstotni odmik delnic od rekordnih ravni? To ne bi bilo nič nenavadnega. Donald Trump je že lani med kampanjo opozarjal, da je trg precenjen (pogosto je uporabljal besedo bubble, da gre torej za borzni mehurček), in čeprav zdaj skoraj vsak zgodovinski vrh elitnih indeksov pospremi s tvitom, da je to posledica njegove politike (o mehurčku ne govori več), je jasno, da trg v resnici še čaka na uresničitev njegovih obljub. "Vlagatelji se sprašujejo, kako in kdaj se bodo uresničile Trumpove obljube o infrastrukturnih projektih in davčnih olajšavah. Vse to je že vključeno v cene delnic, če izvedbe ne bo, se mi pri teh visokih vrednotenjih ameriškega trga zdi, da je od vseh velikih trgov prav ameriški najranljivejši," nam je povedal Aleš Lokar iz KD Skladov.

Zlato najvišje v zadnjih devetih mesecih
Eden izmed ameriških analitikov je to, da bi prav Trump utegnil biti glavni krivec za večji padec delniških trgov, označil kot "blonde swan", s čimer se je zaradi svetle barve Trumpovih las poigral s terminom "black swan", črni labod, ki označuje nepredvidljiv dogodek, ki ima lahko zelo velik učinek. V tem primeru bi lastniki delnic utrpeli visoke izgube, verjetno pa bi zasijalo zlato. Njegova cena se je v petek prvič po novembru zvišala nad 1.300 dolarjev za unčo (31,1 grama), a le za nekaj minut. Cena paladija je pri 934 dolarjih dosegla 16-letni vrh. Previdnejši vlagatelji so se zatekli tudi v varne obveznice, tako da je donosnost desetletne ameriške obveznice le še 2,19-odstotna. Na začetku leta je bila 2,45-odstotna. Takšna gibanja pa so neobičajna, saj Fed zvišuje temeljno obrestno mero, kar bi se moralo odraziti tudi na višjih zahtevanih stopnjah donosnosti obveznic.

Fed naj bi letos ukrepal še enkrat
Analitiki pri banki JPMorgan sicer menijo, da finančni trgi podcenjujejo verjetnost, da bo ameriška centralna banka decembra spet zvišala obrestno mero Fed funds. Po terminskih pogodbah sodeč, je ta verjetnost malce manj kot 50-odstotna. Pri JPMorganu pravijo drugače. "Vsekakor bo decembra v igri dvig obresti, res pa je, da bo Fed budno spremljal morebitno rast inflacije. Gibanja na trgu dela so spodbudna in upravičujejo dvig obresti," so zapisali. Ker je rast plač vedno očitnejša, bi se moralo to slej ko prej odraziti tudi na višji inflaciji. "Pričakujemo decembrski dvig obresti in nekaj nadaljnjih dvigov v prihodnjem letu, tako da bo realna obrestna mera ničelna." Po julijskem sestanku Feda je obrestna mera ostala v območju med 1,0 in 1,25 odstotka. Naslednji sestanek Zveznih rezerv bo od 19. do 20. septembra.

Dow Jones (ZDA)

21.674 točk

Nasdaq (ZDA)

6.216
DAX30 (Frankfurt)12.165
Nikkei (Tokio)19.470
10-letne am. obvezn.

donos: 2,19 %

10-letne slov. obv.donos: 1,06 %
EUR/USD

1,176

EUR/CHF

1,1345

bitcoin

4.050 USD

nafta brent52,66 USD
zlato

1.284 USD

euribor (6-mesečni)-0,271 %

.

Nafta naj bi ostala v razponu med 40 in 50 USD
Kazalo je, da bo nafta teden končala "pod gladino", a je v petek popoldne sledila močna rast, kar je bil odziv na nižjo vrednost dolarja (za evro je treba plačati 1,1762 dolarja) in novico, da se je število delujočih naftnih vrtin v ZDA v tednu do 18. avgusta znižalo za pet, tako da je zdaj delujočih še 763 vrtin. Cena brenta in lahke nafte se je zvišala za približno tri odstotke (159-litrski sod brenta z dobavo v oktobru je poskočil na 52,7 dolarja), na tedenski ravni pa je omembe vreden plus uspel le brentu, ki je dražji za 1,5 odstotka. "Dejstvo je, da na ponudbeni strani pritisk ostaja precejšen in se zmanjšuje počasneje, kot so upali vlagatelji. Napovedi, da bo cena nafte letos nekje med 40 in 50 dolarji, zato po mojem mnenju še vedno drži," je povedal Aleš Lokar.

Triglavove delnice zanimive za nakup
Na Ljubljanski borzi še vedno ni posebnih sprememb, trgovanje pa ostaja skromno. Omeniti velja le objavo poslovnih rezultatov Zavarovalnice Triglav. Čisti dobiček se je v prvem letošnjem polletju zvišal za šest odstotkov, na 36,1 milijona evrov. "Rezultati so zelo solidni, cena delnice pa je kar podprta s temi številkami. Ker pričakujemo postopno normalizacijo monetarne politike, se mi zdijo Triglavove delnice kar zanimive za nakup," je komentiral Lokar. Tečaj Triglavovih delnic se je v petek zvišal četrtič zapored, najvišji posel je bil sklenjen pri 26,98 evra, kar je tik pod najvišjo vrednostjo v zadnjih dveh mesecih. Sklenjenih je bilo le osem poslov. Indeks SBITOP je teden končal pri 810 točkah, kar pomeni 0,86-odstotno rast na tedenski ravni.

Bitcoini kmalu v rezervah centralnih bank?
Kriptovaluta bitcoin je v četrtek pri 4.489 dolarjih dosegla nov rekord. Neverjetno, če vemo, da je bila na današnji dan pred enim letom cena le okoli 580 dolarjev. Analitik z Wall Streeta Tom Lee bitcoinu napoveduje bleščečo prihodnost in ga sredi prihodnjega leta vidi pri 6.000 dolarjih, saj bitcoin "priznava" vedno več institucionalnih vlagateljev, hitrost transakcij se izboljšuje, vse večje je tudi zanimanje širše javnosti. Že julija je Tom Lee presenetil, ko je v analizi poudaril, da bi bil lahko bitcoin do leta 2022 v rangu med 20 tisoč in 55 tisoč dolarjev. Prepričan je, da bi lahko bil bitcoin alternativa za zlato, pa čeprav je trenutna tržna vrednost vsega zlata pri približno 7,5 bilijona dolarjih več kot desetkrat višja od tržne kapitalizacije bitcoina. Ponudba zlata narašča, ponudba bitcoinov pa se medtem približuje limitu, to je 21 milijonom kovancem. Pričakuje celo, da bodo tudi centralne banke začele razmišljati, da bi imele nekaj rezerv v kriptovalutah.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
J€Z€N
# 20.08.2017 ob 08:20
Nimam delnic in nimam problemov. Poznam pa ljudi ki so psihično povsem zlomljeni ko so kakšno leto pijani od rasti živeli v prepričanju da so bogati potem pa jih je padec uničil.
zapravico
# 20.08.2017 ob 07:58
Ne pisati o am.politiki,ker še o naši nimate pojma
PONOS
# 20.08.2017 ob 09:47
Prosim ne mešat judje z zionistiNajvečja napaka nacionalsocialistov,.Dva pojma.Judje so tudi žrtve zionistov.
Jarik
# 20.08.2017 ob 08:54
Čudovito jutro, vi se pa utrujate...
blue_house
# 20.08.2017 ob 08:52
copcop

Trumpov zet Kushner je židovskega rodu, podpornik demokratov in globalizma.

Tudi Trump je bil podpornik demokratov. Kaj pa ima veze Kushnerjev judovski rod? Meni zgleda, da bogati ljudje samo še miljontič v zgodovini nategujejo 99% populacije - in med bogatimi so judje, američani, rusi, kitajci itd.
PONOS
# 20.08.2017 ob 09:38
Mimogrede nacisti kot jih predstavljajo mediji to sploh niso in Trump je prav povedal.So ljudje ki vedo da je amerika/ZDA ugrabljena od peščice zionistov.To pa je nekaj drugega kot nacisti.V ZDA ne moreš biti nacist saj je vse zmešano.Tudi temnopolti ki razumejo so pronacionalisti to so tisti ki želijo da ustava ZDA velja.
PONOS
# 20.08.2017 ob 09:34
Imajo v arsenalukvantne računalnike kjer to meglo lahko sesujejo.V resnici z Bitcoini imaš manj kot tulipana:)Kaj se je zgodilo z tulipanovim balonom si pa sami preberite....
copcop
# 20.08.2017 ob 08:38
Ne pisati o am.politiki,ker še o naši nimate pojma

Možno da, vendar, kaj so napisali narobe? Da je Trump v predvolilni kampanji označeval rast delniških trgov pod Obamo kot milni mehurček, vemo. da sedaj rast pripisuje samemu sebi, pa tudi. Prav tako vemo, da je iz Bele hiše moral oditi Bannon, sicer goreč zagovornik ameriškega protekcionizma, kot glavni ekonomski svetovalec pa je ostal wallstreetski investicijski bankir Cohn, prej zaposlen v Goldam Sachsu, in tako kot priljubljeni Trumpov zet Kushner je židovskega rodu, podpornik demokratov in globalizma. Tako je ameriška gospodarska politika začrtana in zakaj ne bi o tem pisali?
mb128
# 20.08.2017 ob 10:52
Nekaj me zanima.
Recimo namesto v € plačam kavo v bitcoinh. To seveda zahteva potrditev transakcije, rudarjenje se temu reče po novem. Rudarji seveda zato dobijo nekaj. Mene zanima od koga dobijo rudarji denar? A je zaradi tega zame kava dražja kot če bi jo plačal v €?
Celine
# 20.08.2017 ob 09:49
Naši politiki delajo za 1 Bitcoin na mesec. Ubožci.
mb128
# 20.08.2017 ob 09:47
Jep samo še to manjka da bodo države imele svoje zaloge v kriptovalutah. Potem pa bodo res na konju!
In potem pade internet. In kaj zdaj?! Hehehe, sad ga vidiš sad ga ne vidiš oz. uzela jih magla! Hahahahaha.......
Olorin
# 20.08.2017 ob 09:46
Haha, kdor ne verjame, bo moral verjeti, pa take fore...
PONOS
# 20.08.2017 ob 09:42
ZDA se nahaja trenutno v tem stadiju kot Weimarska Nemčija.Slogan nacionalsocialistov je bil Nemčija zbudi se.No sedaj se prebuja ZDA prebivalstvo ki vedo da je vsa njihova država pokupljena in ugrabljena od peščice.
Srečni Luka
# 20.08.2017 ob 07:44
Slovo Steva Bannona na Wall Street vplivalo pozitivno Ko pisec nima pojma o čemu sploh piše ali kot pravijo Američani: "Here comes the brainstorm!"
gesan
# 20.08.2017 ob 07:06
Zdaj pa bo že ta wall samo FAKE!
:)
PONOS
# 20.08.2017 ob 10:42
Popolni zlom se je preložil z navadno goljufijoFED QE 123 to so počele vse centralne banke,sem že razložil enostavno so tiskali odkupovali obveznice in prepljavljali trg z poceni denarjem.Borze tako rastejo inflacijsko ne pa de facto, ergo iluzija.
Tako raste tudi Bitcoin in zlato (ki pa je tudi umetno podcenjeno) menim da glavni lastniki bitcoinom se ne bodo mogli upreti in bodo začeli vnovčevati in bo Bitcoin počil kot milni mehurček so centralne banke že v igri....če bodo trmasti pa čakajo že kvantni računalniki in AI.Blockchain pa želijo uporabiti za umetno zlato:)
PONOS
# 20.08.2017 ob 10:05
blue_house najbrž se hecaš oziroma si omejen v znanju..
Zionist ni enako Jud.Zionist je lahko tudi nejud čeprav bolj redko.
Judovska vera je le krinka da so v isti valovni dolžini.
Zuckerberg npr je vzgojen judovsko in je bil sprejet v judovsko vero pri 13.
Apple je v lastništvu zionistov kaj ima veze kdo je manager ki dobiva plačo?Vanguard,Blackrock itd...
Lockheed isto manager je le zaposlen ni lastnik.Vse korporacije v ZDA so v lastništvu zionistov.
PONOS
# 20.08.2017 ob 09:32
Moto v tem trenutku je vse prodaj!
Trump bo za morebitni padec borz kriv toliko kot mravlja na vrtu,
Pogled v zgodovino lepo kaže kako se rešiš nezaželjenega predsednika.Predsednik Hoover ki je predsedoval pred velikim zlomom.Lstniki ga niso želeli in so se ga tako eleganto rešili in še fajn zaslužili.Z mediji so krivdo pripisali njemu čeprav zlom sami povzročili;)
Bitcoin reši kdor se more.Že to da se centralne banke zanimajo je slab znak.
gesan
# 20.08.2017 ob 15:57
zapravico
# 20.08.2017 ob 07:58
Ne pisati o am.politiki,ker še o naši nimate pojma
........................................
........
A američani pa vedno o naši, ko pišejo kaj ne delamo prav in kaj moramo popravit?
Pišejo o zlorabah v našem sistemu, pišejo o korupciji o kršenju človekovih pravic...

Sami imajo pa doma tega, da prek teče!

Torej, očitno nimajo pojma!
nikhrast
# 20.08.2017 ob 15:45
PONOS,
nehaj s tem zarotami, kot jehovec, kmalu bo vsega konec...
Ej, v Ameriki ima na milijone folka investicije na borzah, od tam dobimo penzion, tako da nimaš pojma kaj misli navaden delavec.
generusus
# 20.08.2017 ob 15:23
mb128

"Nekaj me zanima.
Recimo namesto v € plačam kavo v bitcoinh. To seveda zahteva potrditev transakcije, rudarjenje se temu reče po novem. Rudarji seveda zato dobijo nekaj. Mene zanima od koga dobijo rudarji denar? A je zaradi tega zame kava dražja kot če bi jo plačal v €?"


Rudarji bitcoinov dobijo denar od kriptiranja blokov transakcij, kar je enakovredno rudarjenju valute bitcoin (BTC). Za vsako uspešno kriptiranje bloka rudarji dobijo nagrado, ki trenutno znaša 12.5 BTC. To nagrado jim podeli "ekosistem" oziroma omrežje bitcoin. Pri bitcoinu je v enem bloku trenutno okoli 2000 transakcij.

Poleg nagrade za rudarjenje bitcoinov pa rudarji (lahko) zaračunavajo tudi provizije za transakcije. Če ti jo zaračunajo oziroma če si jim jo pripravljen dati, bo kava zaradi tega nekaj centov dražja. Če provizije nisi pripravljen plačati, se lahko zgodi, da boš za potrditev transakcije čakal zelo dolgo.

Sistem s kriptovalutami ne temelji na zaupanju v tem smislu kot ustaljen bančni sistem. Sistem kriptovalut temelji na računalniški moči rudarjev (in seveda tudi števila uporabnikov) od katerega je odvisna tudi moč kriptiranja oziroma reševanja kriptografskega problema. Dokler z večino računalniške moči v sistemu neke kriptovalute razpolagajo rudarji, ki ne sodelujejo z namenom, da bi napadli oziroma zlorabili sistem, je delovanje sistema tekoče. Pri "hard forku" valute bitcoin v vzporedno valuto bitcoin cash, ki se je zgodil pred tremi tedni, nekateri ugibajo, da valuto bitcoin cash nadzira velik povezan rudarski bazen, kar bi lahko vodilo k sesutju sistema te kriptovalute, vplivalo pa bi lahko tudi na druge kriptovalute. To so seveda le ugibanja in zagovorniki "hard forka" trdijo, da je bil izveden le zato, da so povečali velikost bloka na 8 Mb, kar pomeni povečanje hitrosti transakcij. Originalni bitcoin sistem ima velikost bloka 1 Mb.
qwasyx
# 20.08.2017 ob 14:56
..slogan za naše volitve..
... vsakemu penzionistu 0,20 bitkonja pokojnine
sumljivac
# 20.08.2017 ob 13:58
ResJe:
Vaše novice imajo tolikšnjo težo, kot je Hillary Clinton predsednica ZDA

Mislim, da razumem kaj hočeš povedati, čeprav me ob branju tega zmazka od stavka boli glava.

Sicer pa, bil bi presenečen, koliko trumpovih navijačev je prepričanih, da Hilary nekako iz ozadja vodi vse. In je posledično kriva za vse, slabe stvari seveda. Za vse dobro je "kriv" Covfefe.
Springbok
# 20.08.2017 ob 11:16
Bitcoini so kot tulipani.
Še moja napoved, ki je bolj realna, kot tista nekega Tom Leeja: sredi naslednjega julija bo bitcoin vreden 65,17 USD.
mb128
# 20.08.2017 ob 10:41
7up
Če bo že prišlo do zloma kaj pa ti bo pomagal ta famozni bitcoin?!
Ja no vse že dolgo več ali manj temelji na zaupanju! Le kako lahko zaupaš neznacu?! Ja no saj razumem, sta na isti ladji. Ja no na Titaniku je bilo tudi dosti ljudi, ki so si bili neznanci. Štos je samo v tem, da se niso rešili vsi!
Upam samo to, da tu gor čez par let recimo ne bom prebiral podobnih zapisov kot sem jih prebiral glede chf kreditov! Saj vem, pametni bi radi bili skoraj vsi, skoraj vsakega mika tisti golob na strehi. Problem pa ni samo v tem, da moraš najprej priti na streho da bi lahko sploh zgrabil tistega goloba, ampak v tem, da golobov nikakor ni dovolj! In medtem ti pobegne še tisti vrabec, ki si ga imel...
REsje
# 20.08.2017 ob 09:03
Vaše novice imajo tolikšnjo težo, kot je Hillary Clinton predsednica ZDA
resnicar
# 21.08.2017 ob 22:36
Fiat valute oz. normalne, kot jim ti praviš, izdajajo centralne banke, vlade, režimi. Nov fiat denar nastaja v poslovnih bankah s posojili in s tiskanjem strani centralnih bank. Zaradi tega je tudi fiat inflacijski denar ki mu vrednost pada.

Kripto valute nastanejo tako, da nekdo (nek developerski team) napravi neko kodo, algoritme, tokene, digitalni denar, z znanimi pravili delovanja in vsem ostalim, ljudje ki to nabavijo dajo temu denarju vrednost, razvoj dodaja vrednost, uporabnost tudi dodaja to vrednost. Vse se izmeri na trgu kjer se dnevno določa cena različnim kripto valutam. Odločitve se sprejemajo večinoma demokratično, npr z zelo visokim soglasjem vseh udeleženih deležnikov (rudarjev, developerjev, investitorjev z velikimi deleži....) Stvar je zelo pregledna in zelo demokratična če jo primerjaš s podsistemi države, kjer pač navadni smrtniki nimamo pojma, kaj bo naslednji ukrep centralne banke, ki se igračka z našim denarjem.

Potrebno bo še veliko časa, da bo navadni Janez razumel koncept blockchaina in decentralizacije. Če vzamemo v zakup še negativizem ki ga režimski mediji širijo okoli, bo trajalo še dlje. Banke pač ne bodo izpustile iz rok kosa pogače brez boja.
mb128
# 21.08.2017 ob 21:23
resnicar
Kdo pa je izdajatelj NORMALNIH valut? Daj povej mi vsaj ti KDO STOJI za temi kripto valutami? Jaz osebno sumim, da za temi kriptovalutami stojijo korporacije vendar za to mojo trditev nimam prav nobenega dokaza!
resnicar
# 21.08.2017 ob 21:06
In kaj je otipljivega pri €/$? Papir? Karton? Bombažna vlakna?

Vredno je vedno tisto čemur ljudje pripisujejo vrednost, in vredno je ravno toliko kot so ljudje za to pripravljeni plačati. Kripto valute se v tem pogledu prav v ničemer ne razlikujejo od drugih dobrin, valut....
oziris.va
# 21.08.2017 ob 17:22
Že julija je Tom Lee presenetil, ko je v analizi poudaril, da bi bil lahko bitcoin do leta 2022 v rangu med 20 tisoč in 55 tisoč dolarjev. Prepričan je, da bi lahko bil bitcoin alternativa za zlato, pa čeprav je trenutna tržna vrednost vsega zlata pri približno 7,5 bilijona dolarjih več kot desetkrat višja od tržne kapitalizacije bitcoina. Ponudba zlata narašča, ponudba bitcoinov pa se medtem približuje limitu, to je 21 milijonom kovancem. Pričakuje celo, da bodo tudi centralne banke začele razmišljati, da bi imele nekaj rezerv v kriptovalutah.

Meni je zanimivo to, da ima lahko nekaj neotipljivega takšno vrednost.
oziris.va
# 21.08.2017 ob 17:20
Tip na sliki 2/4 ima pogrizene nohte. Hehe, le zakaj? ;)
madli
# 20.08.2017 ob 18:13
@Springbok

Spomni me, da pogledama na ceno bitcoina naslednjega julija :D
Moja napoved je bolj od 7-10 tisoč USD. Lahko se pa grema stavit za 1 bitcoin :P
Če tvoja napoved obvelja sem ti dolžan 65$, drugače pa ti meni malo več :D
7up
# 20.08.2017 ob 11:39
Mb128

Če se posmejujem PONOSovim blodnjam, kjer se v enem stavku uspe negirati, še ne pomeni, da bi investiral v nakup asimetrične vrednosti, ki jo je generiral privatni ključ.

To je podobno, kakor če bi kupil narisane kovance, ki jij je izdal mesar Emil:)

O ti slovenska funkcionalna nepismenost...
Amenhotep
# 20.08.2017 ob 09:29
Donaldu Trumpu, najboljšemu predsedniku na tem svetu, bo uspelo premagati vse ovire.
Sebastjan666
# 20.08.2017 ob 11:27
copcop

Tako je ameriška gospodarska politika začrtana in zakaj ne bi o tem pisali?

Trump je sam dejal, da predstavlja Rockefellerjeve republikance oz. zrcalno stran vzhodne liberalne struje (kot je recimo John Kerry (skull & bones), Hillary Clinton, Bill Clinton (CFR, Trilateral), Podesta, Obama, Soroš, (tudi član CFRa......).

Lahko bi dodali še 10ine dejavnikov, kako je zasnovana ne samo ameriška, ampak globalna politika. Zasnova je preko raznih organizacij, inštitutov in fundacij, kot je Council on Foreign Relations, bilderbergi, Trilateral Commission, Pilgrims Society, Rockefeller Foundation, Bohemian Grove, Federal Reserve System, Carnegie Council on Ethics and International Affairs, Brookings Institution, Hoover Institution, Smithsonian, .....

Poleg Cohna je tukaj še Steven Mnuchin (sicer tudi Žid), ki je član skrivne (prostozidarske) druščine Skull&Bones (kot del oligarhije, ki so del Goldman Sachs in Council on Foreign Relations) na Yale University, nekdanji bankir pri Goldman Sachs, danes pa 'minister' za finance. Sicer pa tudi dober poslovni prijatelj z Georgom Sorošom, kjer je vodil njegov hedge fond - kot tudi Trumpov zet Kushner je dober poslovni prijatelj od Soroša. Mnuchin je pa tudi bil med vodilnimi med njegovo predsedniško kampanjo.

Trump ima ob sebi še močnejšo in vplivnejšo osebo od Cohna in Mnuchina. To je Stephen A. Schwarzman (sicer tudi Žid). Tudi član prostozidarske združbe Skull&Bones in Yale University - ter tudi član Council on Foreign Relations. Član oz v vodstvenem odboru še v Atlantic Council, Asia Society, New Leadership for America PAC, New York City Investment Fund, svetovalec tudi pri JP Morgan Chase, prej pa delal za Lehman Brothers. Danes pa vodi tudi vodilno (tako pravijo mnogi) investicijsko banko Blackstone Group, skupaj s še močnejšo osebo iz ozadja Petrom G. Petersonom. Pri Trumpu pa vodi Strategic and Policy Forum. Je pa tudi član vplivnega kluba Alfalfa Club.

Sicer pa je bil tudi Steve Bannon pri Goldman Sachs, le da je bil on šolan pri jezuitih na Georgetownu - tam kot Bill Clinton.
Ejnštajn
# 20.08.2017 ob 10:23
Ko že vsaka frizerka vlaga v Bitcoine, je čas za odhod. Jaz sem svoje prodal, vnovčil zaslužek.

Prihodnost je v blockchain tehnologijah, se strinjam. Močno pa dvomim, da bo Bitcoin del te prihodnosti, bo šel bolj po stopinjah Netscape Navigator-ja.
blue_house
# 20.08.2017 ob 09:59
PONOS

Prav, ampak CEO-ji petih največjih podjetij na svetu so Američani (irskega, nemškega, angleškega rodu) - kje so zionisti?

Zionism: a movement for (originally) the re-establishment and (now) the development and protection of a Jewish nation in what is now Israel.
7up
# 20.08.2017 ob 10:26
PONOS

Prodati vse? Hmmmmm že skoraj 10 let sanjaš o popolnem zlomu - kaj ti bo v tem primeri ponagal denar... Kaj ko bi si najprej osnovne pojme razjasnil? He he
PONOS
# 20.08.2017 ob 12:24
7up
Sploh ne veš kje živiš in kaj se okoli tebe dogaja-kar lepo živi naprej v svojem iluzijskem svetu.Pojma nimaš...
copcop
# 20.08.2017 ob 09:33
blue_house
Kaj pa ima veze Kushnerjev judovski rod?

Ko pogledam neonacije, ki vzklikajo 'Heil,Trump!' in poslušam izjave nacionalistov, protekcionistov in antiglobalistov, da je z izvolitvijo Trumpa prišel njihov čas, se popraskam po glavi in vprašam, če vedo kaj govorijo?

Zaradi nihove razseljenosti po svetu in sposobnostjo preživetja skozi zgodovino v tujih okoljih, Judje pač niso nacionalisti (razen v Izraelu), protekcionisti in antiglobalisti. Da nacijev ne omenjam.
blue_house
# 20.08.2017 ob 09:45
PONOS
/ZDA ugrabljena od peščice zionistov.

CEO Appla: Američan sirskega rodu
Google: Sergy Brin: Rus, Larry Page: Američan
Facebook: Zuckerberg: Američan, nemškega rodu
Lockheed Martin: Marillyn Hewson: Američanka
itd
itd

Kje so ti Judje? Aja, Goldman _Sachs
Kazalo