Dow Jones je v ponedeljek strmoglavil za 326 točk. Že sedmič letos je izgubil vsaj sto točk. Lani je Dow v vsem letu le 30-krat izgubil več kot sto točk. V torek se je krivulja spet obrnila navzgor. Foto: Reuters
Dow Jones je v ponedeljek strmoglavil za 326 točk. Že sedmič letos je izgubil vsaj sto točk. Lani je Dow v vsem letu le 30-krat izgubil več kot sto točk. V torek se je krivulja spet obrnila navzgor. Foto: Reuters
Wells Fargo
Brand Finance je v študiji za februarsko izdajo revije Banker magazine banke razvstil po vrednosti blagovne znamke. Na vrhu so predvsem ameriške banke. Prva je Wells Fargo, druga (britanska) HSBC, sledijo pa Bank of America, Citigroup in JP Morgan. Vrednost blagovne znamke banke Wells Fargo je po zadnjih ocenah porasla za 4,2 milijarde dolarjev, na dobrih 30 milijard. Foto: Reuters
Ford C-MAX Solar Energi Concept
Huda zima je v ZDA prizadela januarsko prodajo avtomobilov. Ford je prodal sedem odstotkov manj vozil, General Motors 12 odstotkov. Foto: Ford

Ameriški januarski proizvodni podatki so bili slabši od napovedi, prav tako pojenja moč kitajskega gospodarstva. Če k temu dodamo še dogajanje na trgih v razvoju, kjer valute izgubljajo skorajda tako močno kot v azijski krizi v 90. letih, je bilo razlogov dovolj, da je elitni delniški indeks Dow Jones v ponedeljek padel za dobra dva odstotka (največ po juniju) in se prvič letos spustil pod 200-dnevno drseče povprečje, kar je medvedji signal. Že januarja je bilo gibanje Dow Jonesa negativno. Njegova 5,3-odstotna izguba pomeni največji mesečni minus po maju 2012.

Lenovo po Motoroli še nad Vaio?
Pesimizem se je včeraj preselil še v Azijo. Tokijski Nikkei je strmoglavil za več kot štiri odstotke, tako da se je njegova letošnja izguba povečala na 14 odstotkov, potem ko je ta indeks lani poskočil kar za 57 odstotkov. Delnice največjega proizvajalca osebnih računalnikov na svetu Lenovo so na borzi v Hongkongu padle za 16 odstotkov. Pred dnevi se je Google s kitajskim podjetjem Lenovo dogovoril za 2,91 milijarde dolarjev vredno prodajo Motorole, kar je med analitiki naletelo na kritike. Zdaj naj bi Lenovo razmišljal, da bi se na podoben način "polastil" še Sonyjeve enote prenosnih računalnikov Vaio.

V petek sveži podatki z ameriškega trga dela
Na zahodni polobli se je dogajanje umirilo, vlagatelji pa so izkoristili ponedeljkove padce za cenejše nakupe, saj so četrtletni poslovni rezultati, ki jih te dni objavljajo ameriške korporacije, večinoma boljši od napovedi. Dow Jones se je povzpel za okrog pol odstotka. V petek čaka trge nov trenutek resnice, saj bo znano, koliko novih delovnih mest je januarja ustvarilo ameriško gospodarstvo.

Nadella Ballmerjev naslednik
Microsoft je našel menjavo za Steva Ballmerja, ki je avgusta sporočil, da bo odstopil z mesta predsednika uprave uglednega podjetja. Novi "CEO" je Satya Nadella, kar je pričakovana odločitev. Nadella je že več kot 20 let pri Microsoftu, doslej je vodil oddelek za storitve v oblaku in poslovne storitve. Ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki bo poskušal čim bolj pomagati novemu izvršnemu direktorju, je prepričan, da je Nadella prava oseba, ki ima vizijo in izkušnje, medtem ko kritiki menijo, da bi moral Microsoft najti nekoga, ki bi temeljito prevetril strategijo.

Tečaji delnic na Lj. borzi (4. februar):

LUKA KOPER-0,15 %13,00 EUR
KRKA-0,36 %60,10
ZAV. TRIGLAV-0,53 %21,60
PETROL-0,60 %249,00
MERCATOR-0,72 %67,51
GORENJE

-1,18 %

4,19
TELEKOM-1,52 %130,00
INTEREUROPA-5,42 %1,135



Nekatere evropske banke zelo izpostavljene
Po imenitnem lanskem letu so se na delniških trgih začele težave, ko je argentinski peso v primerjavi z dolarjem v nekaj dneh padel za 15 odstotkov, pod pritiskom pa so bile zaradi vedno nižjih deviznih rezerv in visokega primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance tudi valute Turčije, Brazilije, Rusije Južne Afrike ... Centralne banke so sicer poskušale z zvišanjem obrestnih mer zajeziti beg kapitala, a ne prav uspešno. Nasilje na ulicah Kijeva in Bangkoka je le še poslabšalo razmere. Mimogrede, evropske banke imajo na trgih v razvoju za tri tisoč milijard dolarjev sredstev, kar je štirikrat več kot ameriški finančni sistem. Najbolj so izpostavljene BBVA, Erste Bank, HSBC, Santander, Standard Chartered in UniCredit.

Vse delnice v prvi kotaciji cenejše
Indeks SBI TOP, ki je januarja porasel za skoraj sedem odstotkov, je februar začel negativno. V torek se je znižal za odstotek in zdrsnil na 687 točk. V prvi kotaciji Ljubljanske borze so se vse delnice pocenile, najbolj, za pet odstotkov, Intereuropine, ki pa so še vedno 160 odstotkov višje kot na začetku leta. Tečaj Telekoma se je znižal za poldrugi odstotek, najprometnejša Krka (775 tisoč evrov prometa) pa je izgubila le tretjino odstotka in se obdržala nad 60 evri.