Do zdaj je 23 odstotkov podjetij, vključenih v širši delniški indeks S & P 500, sporočilo poslovne rezultate tretjega četrtletja. 60 odstotkov je preseglo pričakovanja analitikov, kar je manj od dolgoletnega povprečja. Med družbami, ki so poslovale slabše od napovedi, je tudi McDonald's. Delnice so se v petek pocenile za skoraj pet odstotkov. Foto: Reuters
Do zdaj je 23 odstotkov podjetij, vključenih v širši delniški indeks S & P 500, sporočilo poslovne rezultate tretjega četrtletja. 60 odstotkov je preseglo pričakovanja analitikov, kar je manj od dolgoletnega povprečja. Med družbami, ki so poslovale slabše od napovedi, je tudi McDonald's. Delnice so se v petek pocenile za skoraj pet odstotkov. Foto: Reuters
Newyorška borza Nasdaq
Indeks tehnoloških delnic Nasdaq se je v petek znižal za 2,19 odstotka in se komaj obdržal nad 3.000 točkami. Vedno več tehnoloških podjetij občuti zahteve razmere na svetovnih trgih. Googlov čisti dobiček se je v zadnjem četrtletju znižal za 20 odstotkov, Microsoft pa je imel 26 odstotkov nižji dobiček iz poslovanja. Proizvajalec mikroprocesorjev Advanced Micro Devices je opozoril, da je imel v tretjem četrtletju občutno nižje prihodke, zato so delnice v petek strmoglavile za 15 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v petek izgubil 0,76 odstotka, vseeno pa je na tedenski ravni pridobil več kot dva odstotka. Vrednost evra se je zadnji teden zavihtela nad 1,30 dolarja. Foto: Reuters
S prodajo obveznic do denarja za tekoče poslovanje

Slovenija se je z izdajo 10-letnih dolarskih obveznic zadolžila za 2,25 milijarde dolarjev. Povpraševanje je preseglo pričakovanja, vendar je bila zahtevana donosnost 5,7-odstotna. Poslanec SDS-a Andrej Šircelj je povedal, da je to relativno ugodno, primerjave pa kažejo drugače in bi izdajo težko označili za poseben dosežek.

Finančne krivulje na Valu 202:

Padec oglaševanja na Googlovih spletnih straneh glavni krivec za 20-odstotni četrtletni padec Googlovega dobička.



Hrvaška se je zadolžila ceneje
"Številne države so izdajale dolarske obveznice s primerljivo ročnostjo (med 2021 in 2023). Če donos slovenske obveznice primerjamo z gruzijsko (4,53 odstotka), srbsko (5,88), romunsko (4,15 odstotka), hrvaško (4,0) in slovaško (3,4 odstotka), vidimo, da se težko trkamo po prsih zaradi uspešne izdaje obveznice. Verjetno sedaj Slovaki upajo, da jih mednarodni investitorji ne zamenjujejo s Slovenijo," je bil slikovit analitik Alte skladov Peter Jenčič.

Misija nemogoče: šestodstotna nominalna rast

Jenčič opozarja na nevarnost neugodnega gibanja valute, kar sicer lahko izdajatelj s finančnimi inštrumenti zavaruje, a to zgolj še poveča strošek zadolževanja. "Če predpostavimo, da je letni strošek zadolževanja šestodstoten, bi morala imeti Slovenija, da bi se razdolževala, nominalno gospodarsko rast višjo od šestih odstotkov. Verjetno nisem edini, ki v tej predpostavki vidi težavo?"

Denar le za polnjenje proračuna, ne za razvoj

"Hkrati gre pri tej izdaji zgolj za polnjenje proračunske luknje, kar pomeni, da si ne moremo obetati posebnih davčnih olajšav, investicij in preostalega državnega trošenja, ki bi z multiplikativnim učinkom vplival na gospodarsko rast. Posebno nevarnost vidim tudi v tem, da utegnejo sile, ki v Sloveniji nasprotujejo prodajam državnih deležev, to izdajo videti kot alternativo umiku države iz podjetij," je še za MMC povedal Peter Jenčič.

Donos naše obveznice še vedno nad špansko
Kakor koli, zdaj so se končale špekulacije, ali bo Slovenija še letos prisiljena prositi tujino za pomoč. Olajšanje je čutiti tudi na sekundarnem obvezniškem trgu, saj je v petek zahtevana donosnost za 10-letne obveznice zdrsnila na 5,51 odstotka, vendar je še vedno nad donosnostjo primerljive španske obveznice, ki znaša 5,37, potem ko je bila še konec julija 7,62-odstotna. Donosnost italijanske 10-letne obveznice znaša 4,77 odstotka, ameriške pa 1,77 odstotka.

Dow Jones (ZDA)

13.343 točk
Nasdaq (ZDA)3.005
DAX30 (Frankfurt)

7.380

FTSEurofirst 3001.112
Nikkei (Tokio)9.002
10-letne am. obvezn.donos: 1,77 %
EUR/USD1,3027
USD/JPY79,36
EUR/CHF1,2088
Nafta brent110,15 USD
Zlato1.720 USD
Euribor, 6-mesečni0,405 %


Wall Street v petek občutno izgubljal
Delniški trgi so prejšnji teden začeli optimistično, končali pa pesimistično. Sveži poslovni rezultati ameriških družb so bili sprva spodbudni, v četrtek pa se je z Googlom in Microsoftom začela serija negativnih presenečenj. V petek sta s četrtletnim dobičkom razočarala še General Electric in McDonald's. Dow Jones je v petek, na 25. obletnico črnega ponedeljka, izgubil 1,5 odstotka, kar je največ po juniju. Vseeno je na tedenski ravni porasel za 0,3 odstotka, medtem ko je tehnološki Nasdaq v vsem tednu padel za 1,2 odstotka.

Nafta brent pod 110 dolarji

Tudi preostale tvegane naložbe so bile zadnji delovni dan v tednu pod pritiskom prodajalcev. Cena nafte vrste brent, ki je bila ta teden že nad 116 dolarji, je pogledala pod 110 dolarjev, cena zlata pa je doživela največji enodnevni padec po juniju. Še pred kratkim se je zlato spogledovalo z mejo 1.800 dolarjev in je, merjeno v evrih, dosegel rekordno vrednost, zdaj pa je njegova vrednost le še 1.720 dolarjev. Baker je v petek padel za 2,5 odstotka in izgublja tisto, kar je pridobil ob osemodstotni septembrski rasti, kar je bila posledica napovedanih ukrepov največjih centralnih bank.

Triglavove delnice pridobile skoraj sedem odstotkov
Indeks SBI TOP je po popravku v prejšnjem tednu spet "našel" pot navzgor in od ponedeljka do petka pridobil dobre štiri odstotke, vendar ob zelo nizkem prometu. Delnice Zavarovalnice Triglav so pridobile skoraj sedem odstotkov. Mercatorjeve so se podražile za 4,80 odstotka. Abanka Vipa in Banka Koper sta izstopili iz konzorcija prodajalcev 55,92-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca. Več kot štiri odstotke so na tedenski ravni pridobile še delnice Gorenja in Krke, okrog triodstotno rast pa so imele delnice Telekoma, Nove KBM in Petrola.

S prodajo obveznic do denarja za tekoče poslovanje