Gospodarstvo
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
false
Bolje je družbo prodati za kakršen koli znesek, samo da novi lastnik začne vlagati v družbo, sicer ji grozi stečaj, je opozorila direktorica Tatjana Gorenec. Foto: BoBo
Peko, Tržič
Poslovanje hčerinske družbe PGP Inde, ki izdeluje podplate, se je poslabšalo že pred stečajem Peka. Foto: BoBo

Dodaj v

Bovin bi za 25 tisočakov kupil Pekovo družbo Inde

Bodo upniki sprejeli ponudbo?
19. maj 2017 ob 14:24
Tržič - MMC RTV SLO, STA

Za 100-odstotni delež hčerinskega invalidskega podjetja PGP Inde je družba Bovin na dražbi ponudila 25 tisoč evrov, kar je veliko manj od likvidacijske vrednosti. Stečajna upraviteljica je zato k mnenju pozvala ločitvene upnike.

Stečajna upraviteljica Tadeja Tamše je k podaji soglasja tako pozvala Finančno upravo RS, Občino Trbovlje ter Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije, ki morajo mnenje sporočili v 15 dneh od prejema poziva. Ugotovljena likvidacijska vrednost je 681 tisoč evrov, kar je mnogo več od ponujenega, poziv upnikom pa ima datum 5. maj.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti lahko, ker gre za invalidsko podjetje, v 30 dneh od prejema obvestila zahteva razveljavitev odločitve o spremembi lastništva, če bi to lahko škodljivo vplivalo na ohranjanje delovnih mest za invalide.

Po lanskem neuspešnem zbiranju ponudb z izhodiščno ceno 757 tisoč evrov, kar je bila ocenjena tržna vrednost, in prvi dražbi marca letos, na kateri se je izhodiščna cena nižala do 330 tisoč evrov, je na drugi dražbi 20. aprila družba Bovin, ki je po podatkih Ajpesa v lasti Božidarja Fišakova iz Srbije, na koncu ponudila "simboličnih" 25 tisoč evrov.

Družba nujno potrebuje 310 tisočakov
Zapisnik dražbe kaže, da je direktorica PGP Inde Tatjana Gorenec pojasnila, da je treba v družbo vložiti vsaj 310 tisoč evrov. Za letos in prihodnje leto je treba zagotoviti sredstva za odpravnino 14 zaposlenim, ki gredo v pokoj, družba mora ves material plačevati po avansu, ker ji dobavitelji ne dajejo več surovin za izdelavo, vsa orodja pa so v lasti kupcev izdelkov. Nadaljevanje poslovanja bo njenih besedah ogroženo, če v družbo ne bo prišel novi lastnik, ki bo pripravljen vložiti svež kapital. Bolje je družbo prodati za kakršen koli znesek, samo da novi lastnik začne vlagati v družbo, sicer ji grozi stečaj, je opozorila Gorenčeva.

Župan občine Tržič Borut Sajovic, ki je predsednik upniškega odbora, je poudaril, da so najpomembnejša delovna mesta in da prodaji (poklicali so ga pri znesku 100 tisoč evrov) ne nasprotuje.

Poslovanje PGP Inde, ki izdeluje podplate, se je poslabšalo že pred stečajem Peka. Družba nima v lasti nepremičnin ali drugega vrednejšega premoženja, že pred stečajem Peka pa je lastnici plačevala najemnino, bistveno višjo od tržne, dala ji je tudi 300 tisoč evrov nezavarovanega posojila, ki je ostalo nepoplačano. Visoke stroške družbi povzroča tudi delovna sila, saj so nekateri zaposleni delo opravljali za matično družbo, po stečaju pa so postali presežna delovna sila, kar je za sabo potegnilo stroške za odpravnine, ki so, ker gre za starejše delavce, visoki.

Družba ima trenutno za okoli 628 tisoč evrov neporavnanih obveznosti, lani pa je ustvarila za okoli 276 tisoč evrov izgube iz poslovanja, izhaja iz obrazložitve ob pozivu ločitvenim upnikom o podaji soglasja.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 19.05.2017 ob 21:16
Ne vem, če bo "moralni" uspel najti astronomskih 300 tisoč ojrotof zdaj, ko ima tako velike skrbi, da bi ugajal natovcem in tistim, ki bi si radi "omastili brkove" z "drugim tirom". Pa še nlb smo "častili" z vsaj milijardo in pol presežka, tak da bo res težko najti še 300 tisoč.
Nikolaj
# 19.05.2017 ob 20:20
Ni rešitve.
m72
# 21.05.2017 ob 13:07
"Bovin bi za 25 tisočakov kupil Pekovo družbo Inde"

Naj malo počaka, bo kar celo Slovenijo za ta dnar dobu.
REsnica
# 21.05.2017 ob 08:11
Če je rešitev je v smeri lastništva s strani kupcev podplatov, ki so že lastniki orodja in preselitvijo iz prostorov, za katere lastnik zahteva oderuško najemnino. Žal pa invalidi niso banka, politika ali zlata jama, da bi jih reševala država. Je pa inde bolj potreben pošteni družbi kot bankirji in politiki, ki so izkopali bančno luknjo.
Kazalo