Vrednost evra se je v petek povzpela do 1,3474 dolarja, tako da je zdaj približno na polovici med najnižjo (1,26) in najvišjo (1,42) vrednostjo v zadnjem letu. Foto: Reuters
Vrednost evra se je v petek povzpela do 1,3474 dolarja, tako da je zdaj približno na polovici med najnižjo (1,26) in najvišjo (1,42) vrednostjo v zadnjem letu. Foto: Reuters
Delnice v Frankfurtu so v petek večinoma pridobivale in delniški indeks DAX30 je po skoraj enoodstotni rasti teden končal višje, kot ga je začel. Foto: EPA

Natančno 52 odstotkov, ugotavlja Thomson Reuters, vseeno pa niti to ni preprečilo nadaljnje rasti delniških trgov. Verjetno je bilo lani jeseni v cene delnic vgrajenega preveč pesimizma, zato zdaj ni posebne "škode", ker evropska podjetja večinoma niso navdušila.

Dobiček višji, dividende nižje
Danes je za pozitivno presenečenje poskrbel Telecom Italia. Lanski dobiček pred obrestmi in davki je znašal 12,3 milijarde evrov in je bil skoraj osem odstotkov višji kot leto prej. Prihodki so se zvišali za 8,7 odstotka, na 29,96 milijarde evrov. Številke so bile boljše od napovedi, zato so delnice poskočile za več kot pet odstotkov. Vlagateljev ni zmotila niti napoved uprave, da bo znižala dividendo, saj se želi čim hitreje znebiti visoke zadolženosti, ki znaša 30 milijard evrov.

Finančne krivulje na Radiu Slovenija:

Ceno nafte poganjajo navzgor tako dejavniki pri ponudbi kot pri povpraševanju


VW lani s 15,8 milijarde evrov dobička
V nasprotju s Telecomom Italia so v Nemčiji številna podjetja najavila zvišanje dividende: Bayer, SAP, BASF in tudi Volkswagen, ki je obenem predstavil odlične poslovne rezultate, ki pa so bili precej pričakovani, tako da so delnice v petek celo zdrsnile za odstotek. Lani se je dobiček največjega evropskega proizvajalca avtomobilov več kot podvojil in dosegel 15,8 milijarde evrov.

Lepa rast delnic Deutsche Banka

Frankfurtski delniški indeks DAX30 (6.866 točk) se je po treh negativnih dneh v petek zvišal za 0,84 odstotka. Bančne delnice so bile po nekaj slabših dneh spet opazne na pozitivni strani. Tečaj delnic Deutsche Banka se je zvišal za skoraj pet odstotkov, potem ko so ameriški analitiki priporočili nakup teh delnic. Banka naj bi bila trenutno dobro postavljena, kar zlasti velja za njeno investicijsko bančništvo.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

PETROL

+2,42 %

161,00 EUR

LUKA KOPER

+2,16 %

9,00

ZAV. TRIGLAV

+1,42 %

10,75

GORENJE

+1,15 %

4,40

KRKA

-0,99 %

51,00

MERCATOR

+0,83 %

122,00

NOVA KBM

+0,77 %

3,026

TELEKOM

-0,59 %

67,10


Vstop na trg ta hip precej tvegan

Nekateri analitiki svarijo, da utegnejo evropska podjetja v drugi polovici leta občutiti varčevalne ukrepe, ki jih sprejemajo številne vlade, kar se bo poznalo na dobičkih. Pri trenutnih ravneh delniških indeksov (evropski indeksi so v območju sedemmesečnega vrha, newyorški S & P 500 pa je danes dosegel najvišjo vrednost po juniju 2008) je treba biti previden: "Mislim, da ni pametna ideja v tem trenutku vstopiti na trg. Ob novih znakih recesije v Evropi bi lahko videli od 10- do 20-odstotni popravek," svari eden izmed tujih analitikov.

Prvič letos več kot milijon evrov prometa s Krko
Po treh dneh drsenja se je indeks SBI TOP (561 točk) ob koncu tedna vendarle malce odlepil od zgodovinskega dna in pridobil odstotek. S Krkinimi delnicami je promet prvič letos presegel milijonsko znamko. Po dvoodstotnem četrtkovem padcu se je tečaj spet popravil, posli pa so se sklepali med 50,04 in 51 evrov. Še bolj se je popravila vrednost Petrola, saj njegov tečaj znaša 161 evrov. Med delnicami, ki sestavljajo indeks SBI TOP, so se pocenile le Telekomove.