Prestolnica in stanovanjske hiše so med najbolj priljubljenimi kombinacijami. Foto: BoBo
Prestolnica in stanovanjske hiše so med najbolj priljubljenimi kombinacijami. Foto: BoBo
Kriza je na povpraševanje po nepremičninah vplivala le v tem pogledu, da se je spremenila narodnostna struktura kupcev. Foto: BoBo

Tujci so po podatkih Dursa v Sloveniji od 1. maja 2004, ko je država vstopila v EU, do 30. aprila letos kupili skupno 4.269 nepremičnin. Največ kupcev je bilo Britancev, ki so v Sloveniji v tem obdobju kupili 1.284 nepremičnin.

Sledijo jim Italijani, ki so v tem času kupili 1.228 nepremičnin, Avstrijci 479 nepremičnin, Nemci pa 389 nepremičnin. Omeniti velja še Francoze in Irce, oboji so kupili 109 nepremičnin, ter Nizozemce (98 nepremičnin).

Kriza na povpraševanje ni bistveno vplivala
Tujcev upadanje BDP-ja ob tem ni odvrnilo od nepremičninskih nakupov v Sloveniji. "Povpraševanje je odstotkovno v povprečju ostalo na isti ravni, razlika pa je v tem, da je upadlo povpraševanje angleških državljanov, medtem ko se je povečalo povpraševanje ruskih državljanov," je pojasnila generalna sekretarka nepremičninskega združenja FIABCI Slovenija Mojca Žižek Sauli.

"Tujci morda rahlo bolj povprašujejo po enostanovanjskih hišah, takoj za njimi pa so stanovanja v urbanih središčih. Najmanj povprašujejo po industrijskih objektih, kjer zanimanja praktično ni," je pojasnila. Za tujce so najzanimivejši turistični kraji in Ljubljana, kjer je največje povpraševanje, čeprav po podatkih Gursa tujci največ nepremičnin kupijo na Krasu.

Tudi napovedani davek še ne vpliva na željo po lastništvu nepremičnine v Sloveniji. "Napovedani novi nepremičninski davek za zdaj nima vpliva na povpraševanje po nakupu nepremičnin s strani tujcev, vsaj doslej se ne kažejo znaki. Špekulacije o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnje, pa so v tem trenutku brezpredmetne," je še dodala Žižek Saulijeva.