Bernard Brščič opozarja, da ni več časa za politično leporečenje. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Bernard Brščič opozarja, da ni več časa za politično leporečenje. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Ministrstvo za finance
Ministrstvo za finance poudarja, da Slovenija nadaljuje z ukrepi za kritje proračunskega minusa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Oceno S & P-ja je treba po Brščičevem mnenju interpretirati ravno z vidika negativnih napovedi. "Če želimo zadovoljiti pričakovanjem finančnih trgov, se je treba odreči retoriki o oživljanju gospodarstva in se osredotočiti le na en imperativ fiskalne politike - to je javnofinančna konsolidacija," je dejal. S & P je včeraj bonitetno oceno države znižal z AA- na A+, napovedi za naprej pa ocenila kot negativne, kar pomeni, da se lahko ocena v prihodnje še zniža.

Pričakovanja finančnih trgov bi po Brščičevem mnenju zadovoljili le tako, da se začne izvajati izrazito restriktivna fiskalna politika, ki pa mora biti osredotočena na rezanje javne porabe.

Finančna katastrofa na vidiku
Brščič priporoča, da država letos zniža proračunski primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), čeprav bi ga bilo treba "hipoma" odpraviti, kar bi zahtevalo takojšen rez v višini dveh milijard evrov. Če letos državi ne bo uspelo zmanjšati izdatkov za 900 milijonov evrov, se bo po njegovem mnenju zgodila javnofinančna katastrofa.

Izboljšav ni na obzorju
"Počasi prihajamo na zemljevid v negativnem smislu, da postajamo problem, in to poznavalcev notranjih razmer ne preseneča. Gotovo politična kriza, ki je zlasti zasičena po 4. decembru, ne prispeva k izboljševanju razmer," je dejal in dodal, da obetov za izboljšanje položaja ni na obzorju.

Za državno gnano oživljanje gospodarstva Bršič ne vidi možnosti, primanjkljaj kapitalskih injekcij po njegovem mnenju ne more priti od države, temveč le iz tujine. "To pomeni popolno redefinicijo odnosa Slovenije do tujega kapitala," je poudaril.

Slovenijo lahko po njegovem mnenju reši le podjetništvo, tako domače kot tuje, zato mu je treba "odpreti pot", in sicer s spremembo poslovnega okolja, dodaja pa, da je treba za to zagotoviti nizke davke in razumno pravosodje.
MF: S&P ne vidi naših naporov
Na ministrstvu za finance (MF) sicer obžalujejo znižanje bonitetne ocene in zatrjujejo, da S&P ne upošteva vseh naporov voditeljev držav z evrom in ECB-ja za preprečitev nadaljnje krize. "Slovenija navkljub sestavljanju nove vlade izvaja vse ukrepe, ki so potrebni za stabilizacijo javnih financ," so dejali.

Državni zbor je v novi sestavi že sprejel interventni zakon, vlada, ki opravlja tekoče posle, pa je v četrtek v DZ poslala paket zakonov, ki bodo pripomogli k dodatnemu obvladovanju javnih financ in izboljšanju gospodarskega okolja, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Lani je bil primanjkljaj državnega proračuna za 0,4 odstotne točke BDP-ja nižji od predvidenega v programu stabilnosti, kar je po pojasnilih ministrstva posledica varčevalnih ukrepov. "Ministrstvo za finance pa tudi v letu 2012 izvaja ukrepe, ki onemogočajo prevzemanja novih obveznosti za proračun," so poudarili.