NLB bo BTC-ju posodil 16 milijonov evrov z dobo odplačevanja 15 let. Foto: BoBo
NLB bo BTC-ju posodil 16 milijonov evrov z dobo odplačevanja 15 let. Foto: BoBo
false
Novo posojilo omogoča, da bo BTC več denarja namenil za razvoj, je dejal predsednik uprave BTC-ja Jože Mermal. Foto: BoBo
NLB BTC-ju odobril večmilijonsko posojilo

Predsednika uprav BTC-ja in NLB-ja Jože Mermal in Janko Medja sta podpisala pogodbo o 16 milijonov evrov vrednem 15-letnem posojilu. Gre sicer za del širšega posojilnega aranžmaja v znesku 33 milijonov evrov, s katerim bo BTC refinanciral približno 40 odstotkov svojega 70-milijonskega dolga. Kot sta ocenila tako Mermal kot Medja, je to impulz za optimizem in dokaz o sposobnosti domačih bank podpori podjetništva v državi.

NLB je zavezan podpori ne samo velikim podjetjem, kot je BTC, temveč tudi malim in srednjim, je dejal Medja. Zato sta z Mermalom danes podpisala tudi dogovor o skupni podpori razvoja podjetništva skozi NLB Center inovativnega podjetništva in BTC Campus.

"NLB se zaveda, da ne bo samo delo z dobrimi in zanesljivimi velikimi podjetji tisto, ki bo pomagalo razvoju slovenskega gospodarstva, zato želimo biti še naprej dejaven igralec na trgu," je poudaril Medja. Mermal pa je dodal, da se slovensko podjetništvo prebuja, zato je odgovornost tudi velikih podjetij, da podprejo podjetniški sektor.

BTC za logistični terminal Ljubljana
BTC, ki ga na leto obišče 21 milijonov ljudi, je dejavno usmerjen v izgradnjo intermodalnega logističnega terminala Ljubljana, ki bo stal skoraj 140 milijonov evrov. "Prva faza izgradnje štiripasovnice ob Letališki cesti je končana," je povedal Mermal.

BTC je v razvoj svojih centrov v Ljubljani, Novem mestu in Murski Soboti ter v logistiko ob Letališki cesti v Ljubljani v zadnjih 20 letih vložil 400 milijonov evrov. Od tega so jih sami financirali 240 milijonov, preostalo pa tuji partnerji.

Z novim posojilom bodo po Mermalovih besedah izboljšali svoje denarne tokove in obrestne mere, tako da lahko zdaj več denarja namenijo za razvoj. "Za velike nove projekte pa bo treba iti v nove aranžmaje ali dokapitalizacijo ali izdajo obveznic," je dejal.

Dobra dva milijona za dividende
Lastniki BTC-ja so medtem na današnji skupščini soglašali, da od 13,30 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za dividende namenijo 2,16 milijona evrov oziroma 9,60 evra bruto na delnico, preostanek pa ostane nerazporejen.

NLB BTC-ju odobril večmilijonsko posojilo