Gospodarstvo

Poudarki

  • Zgodi se lahko stavka v celotni panogi
  • Bobinac opozarja, da gospodarska kriza še traja
Gorenje
Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra znova ustavili proizvodnjo. Foto: www.gorenje.si
Franjo Bobinac
Če bi uprava želela biti všečna samo zaposlenimi, pravi predsednik uprave Gorenja, potem bi bili pogovori zelo enostavni. 'V tem primeru bi se tudi zgodilo, da bi bila uprava Gorenja kar hitro vprašana po odgovornosti s strani lastnikov oz. delničarjev, kajti pretirane zahteve z delavske strani bi lahko postavile pod vprašaj premoženje in obstoj podjetje v celoti,' je dodal. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Gorenje: brez dogovora st...

Dodaj v

Če v Gorenju ne bo dogovora, sledi stavka v celotni panogi?

Brez dogovora, pogajanja se bodo nadaljevala v petek
23. september 2009 ob 09:25,
zadnji poseg: 23. september 2009 ob 15:34
Velenje - MMC RTV SLO, STA

Uprava Gorenja, predstavniki delavcev in sindikata se še vedno niso dogovorili o plačni politiki. Direktor Bobinac meni, da so zahteve previsoke, SKEI pa napoveduje solidarnostno stavko v vsej panogi.

Pogajanja z upravo Gorenja se bodo sicer nadaljevala v petek. Kot je znano, predstavniki delavcev namreč zahtevajo, da se najnižja plača poviša na 600 evrov neto, medtem ko predstavniki sindikata predlagajo 10-odstotno zvišanje plač, pri čemer bi se za osnovo vzelo oktobra lani izplačane plače.

A predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je že pred pogajanji dejal, da so zahteve po višjih plačah previsoko postavljene. Zanj je osnovno vprašanje, kolikšno rast plač si lahko Gorenje sploh privošči glede na konkurenčnost panoge, v kateri se nahaja, glede na krizno situacijo, saj kriza še kar lepo traja.

"O tem sem zadnjič govoril z nekimi tujimi managerji, ki se smejijo in se čudijo, od kod zahteve po takšnih spremembah v času krize. Svet je še vedno v veliki recesiji," poudarja Bobinac.

Pogajalska skupina skušala poenotiti izhodišča
Predsednik Konference SKEI v skupini Gorenje Žan Zeba pravi, da v sindikatu ne nasprotjejo predlogu predstavnikov delavcev, temveč želijo zgolj opozoriti, da bi - če bi bil njihov predlog sprejet - prišlo do plačnih nesorazmerij, kar pomeni, da bi se najnižja plača izenačila s srednjo.

Sicer pa so predstavniki delavcev in sindikata oblikovali pogajalsko skupino, katere predstavniki so skušali že na torkovem srečanju poenotiti svoje pogajalske zahteve. Gorenjevo upravo je skupina seznanila s svojimi zahtevami. Uprava družbe pa je pogajalsko skupino seznanila s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih in predstavila način ohranitve kreativnih, razvojno naravnanih delovnih mest, ne da bi bila pri tem ogrožena konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje.

V primeru neuspešnih pogajanj večja stavka
Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra znova ustavili proizvodnjo. V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) pa so šli še dlje in napovedali solidarnostno stavko v celotni kovinski in elektroindustriji.

Podjetja, kjer so po navedbah sindikata delavci nezadovoljni in bi lahko morebiti prišlo do podobnih dogodkov, kot so se zgodili v Gorenju prejšnji teden, ko so delavci spontano ustavili proizvodnjo, so po mnenju sindikalistov še Rotomatika, Metal Ravne, Prevent TRO, Adria Mobil, Štore Steel, Avtoelektrika, Valis Štore, Mariborska livarno Maribor, Carrera Optyl in TCG Unitech.

V sindikatu, ki ima okoli 36.000 članov, kar je 40 odstotkov zaposlenih v panogi, so napovedali tudi ponovno odprtje pogajanj za plače po tarifnih prilogah treh kolektivnih pogodbah dejavnosti, pri čemer bodo zahtevali, da bo najnižja izplačana plača po posameznih tarifnih razredih vsaj 650 evrov bruto.

Enkratni dodatek že pri delavcih Gorenja
Spomnimo še, da je Gorenje v petek 5.342 delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji in tistim, ki neposredno podpirajo proizvodni proces ali pa so na začasnem čakanju na delo, izplačalo draginjski dodatek v višini 150 evrov neto na zaposlenega. Izplačilo dodatka je bilo dogovorjeno na sredinih pogajanjih med upravo Gorenja in zaposlenimi.

M. N., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
naivnež
# 23.09.2009 ob 17:49
SKEJ se sped trudi,da bi škodoval podjetju in posredno delavcem pa kdaj bodo že delavci sprevideli,da je treba vodstvo svobodnih sindikatov poslat na smetišče zgodovine.
boris30
# 24.09.2009 ob 11:17
stavkat je treba po celi sloveniji vsi ki delajo za minimalca vse firme !!!!!!!!!!
Highlander
# 24.09.2009 ob 21:41
Dejstvo je, da so edini krivci za izgubo posla nesposobna vodstva brez strategije, ki pa so se uspeli usposobit le za popolno izropanje firm...
Krasen primer je Bobinac, ki si je kot nagrado za uspeli nateg delavcev, kljub izgubi naročil za 25% povišal svojo plačo...
Sem danes poslušal pogovor dveh na avtobusni postaji, ko sta se oba strinjala, da je prišel čas, ko je potrebno take "pospraviti". Ker je prišel moj bus, nisem uspel slišati, kako daleč so s to idejo...
Hm...
Xlom
# 24.09.2009 ob 21:31
**************
"O tem sem zadnjič govoril z nekimi tujimi managerji, ki se smejijo in se čudijo, od kod zahteve po takšnih spremembah v času krize. Svet je še vedno v veliki recesiji," poudarja Bobinac.
**************
Pa kaj je Franjo popolnoma zgubil kompas?! Prepričan sem da tudi delavcem tisti njegovih smejočih se "kolegov" ni do smeha...
BACEK JON
# 23.09.2009 ob 21:13
Še 600€ je miloščina s katero se človek lahko le prebija iz meseca v mesec,da o 400€ sploh ne izgubljam besed.
Žalostno je gledat te današnje menedžerje kako delajo po svoje in jim nihče nič ne more.Isplačujejo si ogromne vsote nekih nagrad,ki jim po pogodbi kao pripadajo(kako je do teh pogodb prišlo pa je že druga žalostna zgodba),za katere pa mi res ni jasno s čim so si jih ravno zaslužili.Prigaran denar na hrbtih delavcev pa se steka v neka hčerinska podjetja za katera se logično ve kdo je lastnik in pa za razne menedžerske odkupe firm v katerih so sami na vodilnih položajih.
Potlej so pa tukaj še naši dragi sindikati,ki tako lepo skrbijo za naše delavce da ti gre kar na bruhanje(v naši firmi je bil svetovalec direktorja obenem tudi vodja sindikata-res samo za bruhat).
In epilog takih žalostnih zgodb kot je ta,je seveda delavec brez službe,šefi pa na druge vodilne položaje na katerih se zgodba samo ponovi,res vspodbudno.

Malo za hec,malo za res:samo da prođe ova demokratija,pa da zaživimo ko ljudi.
Kluzo
# 23.09.2009 ob 19:54
Sindikalistom prst v anus le pomaga.
lipa
# 26.09.2009 ob 09:30
Slovenska podjetja so prevzeli menegerji, ki so se solali se v komunizmu. Zato nimajo pojma kako voditi podjetja, ki se morajo boriti za prostor na trgu. V komunisticni Jugoslaviji so samo naredili izdelek in bil takoj tudi prodan, saj je bila jugo proizvodnja zascitena kot kocevski medved. Ce je kdo hotel uvoziti kaksno tujo robo, je moral placati visoko carino. Vsi tisti direktorji, ki so vodili jugo podjetja niso imeli pojma o marketingu in ga tako se sedaj nimajo. Sedijo pa se vedno na direktorskih stolckih in si domisljajo, da so nekaksni kapitalisti. Kapitalisti so samo po debelih denarnicah. Ce hoces biti kapitalist moras tudi kaj vedeti o kapitalu, nalozbah, marketingu, trziscu, ne pa ti klipani, ki se vedno razmisljajo enako kot pred 30 leti. Delavci, dokler da boste delali za taksne lastnike (direktorje), vam bo se trda predla. Lahko stavkate kolikor hocete, od kod pa boste dobili, ce je vecina firm zafuranih zaradi neznanja vodstvenih "preverjenih" kadrov. Kar niso pokradli, je pa slo v franze zaradi neumnih poslovnih odlocitev.
enoo
# 24.09.2009 ob 23:13
Kapitalizem je tukaj in se bo treba počasi sprijazniti!! Kako že pravijo "radi radi a za pare ne pitaj" trda nam prede vsem skupaj.
naivnež
# 24.09.2009 ob 15:15
Mura lep primer za delavce gorenja,tovarna brez naročil,pa naj ima še tako usposobljene in pridne delavce z dobro tehnologijo ni vredna počenega groša.
Jurček
# 24.09.2009 ob 12:53
boris30

Točno! Potem ne bo več minimalca. Bo namreč nič!
Kazalo