Cene starih stanovanj počasi, a vztrajno upadajo. Foto: BoBo
Cene starih stanovanj počasi, a vztrajno upadajo. Foto: BoBo

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v prvem četrtletju v povprečju znižale za 6,7 odstotka. Pri tem so se cene novih hiš spustile na najnižjo raven po letu 2008, so sporočili s Sursa.

Cene novih stanovanj so se v začetku leta 2012 znižale kar za osem odstotkov, s čimer se je izničila celotna rast cen iz leta 2011. Cene novih stanovanj so bile tako v letošnjem prvem četrtletju za skoraj 19 odstotkov nižje kot v rekordnem tretjem četrtletju leta 2008.
V Ljubljani le blaga pocenitev
Cene rabljenih stanovanj so se v povprečju znižale za 2,5 odstotka, kar kaže na jasno težnjo postopnega zniževanja cen. Kljub temu pa je bilo število nakupov rabljenih stanovanj za skoraj petino nižje kot v predhodnem četrtletju.

Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane in cene rabljenih družinskih hiš so se v prvem četrtletju znižale za 2,9 odstotka, cene rabljenih stanovanj v Ljubljani pa le za 1,3 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so bile za 2,9 odstotka nižje kot konec leta 2011.
Gledano v nekoliko daljšem časovnem obdobju, se pokaže, da so bile v letošnjem prvem četrtletju cene rabljenih stanovanj nominalno že nekoliko nižje kot pred petimi leti, so še zapisali državni statistiki.