Cena nafte je na šestletnem dnu. Foto: EPA
Cena nafte je na šestletnem dnu. Foto: EPA

V zadnjih dveh mesecih je cena nafte strmo padla. S 110 na okrog 60 dolarjev za sodček. Vzroke najdemo tako na strani ponudbe kot povpraševanja. Ponudba se hitro povečuje, ZDA so v zadnjih letih zaradi tehnologije hidravličnega lomljenja skrilavcev proizvodnjo podvojile in postale eden največjih svetovnih naftnih proizvajalcev.
Nafte je trenutno več kot preveč, njena poraba na svetovni ravni pa se nekoliko zmanjšuje zaradi nižje gospodarske rasti. Po nekaterih napovedih bi lahko cena na današnji ravni, okrog 60 dolarjev za 159-litrski sod, vztrajala še prihodnje leto. Kako bi se to poznalo v Sloveniji?

Bodo trošarine manjše in denarnice debelejše?
Slovenija je naftna uvoznica in na dan porabi 53.000 sodčkov nafte. Pri spustu cene s 110 na 60 dolarjev se zmanjšajo stroški za ta energent, verjetno bi se to občutilo tudi na naših denarnicah, pa tudi država, ki vodi trošarinsko politiko, bi lahko pobrala več iz tega naslova.
"To pomeni letno prihranka oz. manj plačane nafte za okoli milijardo evrov. S tem bi v Sloveniji ostalo okoli 400 dolarjev na prebivalca več, bodisi državi bodisi porabniku, ki bi ta denar lahko porabil za druge namene," pravi Matej Rigelnik iz NLB-ja.

Svetovni padec cen nafte lahko spodbudi rast porabe, še posebej ameriške in japonske. Na drugi strani pa nizke cene povzročajo težave Rusiji, Venezueli ali Iranu, torej naftnim izvoznicam, katerih rast in državni proračuni so v največji meri vezani na prilive od nafte.
Rigelnik: Padec v zgodovinskem kontekstu ni nič posebnega
Države kartela izvoznic OPEC-a se sicer niso odločile za zmanjšanje proizvodnje in posledični dvig cen, saj Savdska Arabija ob nizkih cenah verjetno upa, da se bo čim več ameriških črpališč zaradi nerentabilnosti kmalu zaprlo. Rigelnik dodaja, da zdajšnje znižanje cen sicer ni zgodovinsko.
"Na prvi pogled je padec cen videti dramatičen, ker je cena padla za več kot 40 odstotkov. V zgodovinskem kontekstu pa ni velik, ni posebej hiter, ampak je v skladu s tem, kar se je v preteklosti že dogajalo. Moramo vedeti, da je bila cena nafte leta 1998 vsega 10 dolarjev za sodček," je pojasnil.

Gibanje cen nafte pa je nemogoče napovedati. Če ne drugega, bi OPEC lahko sčasoma, ko njegovim državam zaškriplje v proračunih, zmanjšal število načrpanih sodov in tako postopno zvišal ceno.