Cene družinskih hiš so se znižale za 15%, stanovanja pa so se od leta 2008 pocenila za 7%, višajo se cene novogradenj. Foto: MMC RTV SLO
Cene družinskih hiš so se znižale za 15%, stanovanja pa so se od leta 2008 pocenila za 7%, višajo se cene novogradenj. Foto: MMC RTV SLO
Novogradnja, nepremičnina
Cene novogradenj so se v primerjavi z letom 2010 zvišale za dobrih 5 odstotokov. Foto: MMC RTV SLO

Ugibanja, ali se bodo stanovanja, predvsem v urbanih središčih, pocenila, se pojavljajo že leta. Od sredine leta 2008, ko so cene dosegle višek, so se sicer nekoliko spustile, vendar še premalo, meni evropska komisija in tisti, ki bi si nepremičnino želeli kupiti.

Presenetljiv je podatek, da se cene novogradenj celo višajo. Maja Derčar je za drugo jutranjo kroniko poročala, da so se v primerjavi z viškom sredi leta 2008 cene družinskih hiš že znižale za 15 odstotkov, živahno je tudi trgovanje z njimi. Rabljena stanovanja so se v treh letih in pol pocenila za 7 odstotkov.

V današnjem Studiu ob 17-ih bodo poznavalci nepremičninskega trga podali svoje ocene in analize gibanja cen zlasti stanovanj. Razmišljali bodo tudi o sistemskih težavah na tem trgu in njegovem razvoju v prihodnje. Vabljeni k poslušanju.

Branko Pavlin s Statističnega urada je poudaril, da lani glede padanja cen nepremičnin ni bilo bistvenih premikov. "Do presenečenja minulega leta je prišlo pri cenah novogradenj, te so se v primerjavi z letom 2010 zvišale za dobrih 5 odstotokov. Zakaj? V tem času je zaradi stečajev ugasnilo mnogo investitorjev, ponudba novozgrajenih stanovanj se je zmanjšala skoraj za tretjino, tista v prodaji pa so večinoma nadstandardna , zato si jih, sklepamo, privoščijo premožnejši," pojasnjuje.

Pavlin je izračunal, da je v Sloveniji praznih okrog 8.600 stanovanj, kljub zalogi pa cene ne padajo, saj investitorji ne popustijo zlahka in čakajo s prodajo. "Pravi tržni mehanizem lahko opazujemo le pri trgovanju s hišami, ki jih prodajajo posamezniki ter družine in ti so bili doslej najbolj pripravljeni spustiti cene," sklene.