Cene so najbolj padle na trgu rabljenih stanovanj. Foto: BoBo
Cene so najbolj padle na trgu rabljenih stanovanj. Foto: BoBo

Odstotek velja za rabljena stanovanja in družinske hiše skupaj, ob upoštevanju le skupine rabljenih stanovanj, pa so cene padle najbolj od leta 2003, so sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije.

Cene rabljenih stanovanj so po vsej Sloveniji v povprečju padle za 5,1 odstotka. Te cene so tako že dosegle raven, ki je nižja od ravni iz leta 2007. Takrat je sledilo naglo naraščanje cen nepremičnin. Kljub temu pa se stanovanja ne prodajajo, saj je število transakcij na tem podočju zelo nizko, najnižje po letu 2010.

Manj so se spremenile cene družinskih hiš, ki so v primerjavi z drugim četrtletjem nižje za 0,6 odstotka, v primerjavi s cenami pred letom dni pa 1,5 odstotka.

Kupci čakajo na stanovanja iz stečajnih postopkov
Slabo se prodajajo tudi nova stanovanja. Število prodanih (glede na vzorec, zajet v statistično raziskavo) je najnižje od začetka leta 2007, ko je Surs začel spremljati cene novogradenj. Na Sursu menijo, da kupci "očitno še vedno čakajo na premike v zvezi s praznimi stanovanji iz stečajnih postopkov".

Največ se prodaja v Ljubljani
Največ novih stanovanj so v tretjem četrtletju letošnjega leta sicer prodali v osrednjeslovenski statistični regiji (46 odstotkov, od tega največ, 61 odstotkov v Ljubljani). Sedita podravska regija (14 odstotkov) in obalno-kraška regija (10 odstotkov).

Nižje so tudi cene novozgrajenih družinskih hiš, in sicer za 6,2 odstotka, glede na prejšnje četrtletje. Statistiki znižanje pripisujejo delu daljšega gibanja. V tretjem četrtletju je bil prodanih 44 hiš, kar je manj od povprečja, ki je v zadnjih štirih letih 44 hiš.