Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič ob predstavitvi načrtov za nov center odličnosti. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok
Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič ob predstavitvi načrtov za nov center odličnosti. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok
Center odličnosti za razvoj trajnostnega gradbeništva
Sodelujoči upajo, da bo gospodarstvo prepoznalo potencial centra. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok

Univerza in partnerji so načrt vzpostavitve prvega slovenskega Centra odličnosti za razvoj trajnostnega gradbeništva podkrepili s podpisom konzorcijske pogodbe v Kopru.

V letu dni bodo razvili poslovni načrt centra, s katerim se bodo potegovali za evropski denar 20 milijonov evrov. Za izvedbo prvega dela projekta so že pridobili pol milijona nepovratnih sredstev, ob morebitni uspešni prijavi za drugi del pa je vlada za delovanje centra zagotovila dvakratnik pridobljene vsote.

Prednostna naloga je z znanstvenimi raziskavami na področju lesa kot obnovljivega materiala spodbuditi razvoj trajnostnega gradbeništva. Lesena gradnja je pri nas sicer vitalen del sektorja, saj ima desetodstotni tržni delež, vendar material večinoma uvažamo.

Center odličnosti naj bi to vrzel zapolnil, saj bo razvijal materiale za trajnostno gradbeništvo, pojasnjuje vodja projekta Andreja Kutnar z Univerze na Primorskem.

Bo nekakšen most, ki bo povezal znanstvene ugotovitve in njihovo uporabo v lesni industriji. "Upam, da bo prepoznala priložnost, da bo zagrabila in vložila sredstva za razvoj iz znanosti v aplikativni produkt," je povedal generalni direktor Direktorata za gozdarstvo Jošt Jakša.
Partner konzorcija za vzpostavitev Centra je tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine. "Les kot pomemben sestavni element seže od osnovnih gradbenih konstrukcij do najimenitnejših izdelkov umetnosti," je povedal njegov direktor Jernej Hudolin.

Vlada je projekt prepoznala kot pomembnega za celotno državo in s sklepom že rezervirala proračunski denar za njegov drugi del. Šele ta bo namreč omogočil dolgotrajno delovanje centra odličnosti in s tem tudi dejanske korake pri mednarodnem preboju Slovenije na področju trajnostnega gradbeništva.