Radovan Žerjav je napovedal deregulacijo obrti. Foto: STA
Radovan Žerjav je napovedal deregulacijo obrti. Foto: STA

Tuji vlagatelji me sprašujejo, kaj je z vašimi sindikati? Ali ne potrebujete neposrednih tujih naložb?

Radovan Žerjav

S predlogom obrtnega zakona vlada tako ukinja obvezno članstvo v Obrtni zbornici Slovenije (OZS), OZS pa ostaja oseba javnega prava in reprezentativni predstavnik obrti in izvaja nekatera javna pooblastila, je pojasnil minister. Prehodno obdobje za izstop bo šest mesecev. Premoženje OZS-ja se ne bo delilo na člane.
Zakon odpravlja tudi vstopne pogoje za obrtne dejavnosti, za katere se ne zahteva posebna usposobljenost. Obrtno dovoljenje bo potrebno le še za tiste obrti, kjer se zahteva poklicna usposobljenost.
Odzval se je tudi na napovedane referendume. Meni, da je rožljanje z referendumi na temo sanacije bančnega sistema nedopustno. Gre za najpomembnejši ukrep, ki ga ima gospodarski minister na voljo za zagon gospodarske rasti, je poudaril. Brez tega preboja rasti navzgor ne bo, je dejal. Noben gospodarski ukrep ne bo uspel brez ustreznega financiranja, je izpostavil.
Konkurenca in Gazprom zbila cene plina
Dotaknil se je tudi nižjih cen plina. Po njegovih besedah je prostor za spust cen nastal tudi zaradi dogovora z Gazpromom, v sklopu pogovorov za Južni tok. Pomemben del pa je odigrala konkurenca, je dodal.
"Prvič slišim, da naj bi se poskušalo zamenjati Roberta Goloba iz Gen I-ja," je odgovoril na špekulacije, da naj bi Goloba zaradi začetka nižanja cen plina energetski lobiji želeli odstraniti z mesta direktorja Gen I-ja.
"Porabniki tudi 100-odstotne prevalitve ne bi občutili"
Vlada je potrdila še dva druga zakona - zakon o davku na finančne storitve, zakon o davku na bilančno vsoto. Prvi uvaja 6,5-odstotni davek na vse finančne storitve, letni izkupiček pa naj bi znašal 35 milijonov evrov v 2013, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič. Gre za administrativno nezahteven davek, je dodal, trajal pa naj bi dve leti.
Davek je relativno majhen, saj se ga bo obračunalo na zaračunano provizijo, in ne pričakujejo, da se bo prevalil na porabnika. A tudi če se v 100 odstotkih prevali na porabnika, ta po mnenju Živkoviča tega ne bo čutil oz. ne bo zmanjšal njegove kupne moči.

Tuji vlagatelji me sprašujejo, kaj je z vašimi sindikati? Ali ne potrebujete neposrednih tujih naložb?

Radovan Žerjav