Dars je v devetih mesecih presegel celoletni lanski čisti dobiček. Foto: BoBo
Dars je v devetih mesecih presegel celoletni lanski čisti dobiček. Foto: BoBo

Prihodki iz poslovanja Darsa so bili v prvih devetih mesecih letos dva odstotka nižji kot v istem obdobju lani, so zapisali na spletnih straneh Ljubljanske borze. Od tega so 96 odstotkov, ali 228,6 milijona evrov, predstavljale cestnine. Pri tem je družbi uspelo devetmesečje končati s 34,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 22 odstotkov več kot v istem obdobju lani, hkrati pa že več kot v vsem lanskem letu.

Izmed skupnih cestninskih prihodkov so prihodki od vinjet v prvih devetih mesecih letos znašali 112,2 milijona evrov in so se v letni primerjavi zvišali za dva odstotka, načrte pa presegli za pet odstotkov. Prihodki od cestninjenja tovornih vozil so medtem dosegli 116,4 milijona in so za prihodki iz istega obdobja lani zaostali za odstotek, za načrti pa za tri odstotke.

V prihodkih od cestnin so 49 odstotkov predstavljali prihodki od vinjet, 51 odstotkov pa prihodki od cestninjenja tovornih vozil. Delež tovornega prometa od leta 2011 pada. K rasti cestninskih prihodkov po navedbah Darsa največ prispeva prodaja vinjet.

Šest odstotkov manj stroškov kot lani
Odhodki in stroški družbe so v prvih devetih mesecih letos znašali 200,1 milijona evrov, kar je šest odstotkov manj kot v istem obdobju lani in deset odstotkov pod letošnjim načrtom. Največji delež predstavljajo odpisi vrednosti, ki so v obravnavanem obdobju dosegli 110,4 milijona evrov oziroma 55 odstotkov vseh odhodkov družbe