Delavci CPC-ja so dočakali majske plače. Foto: Thinkstock
Delavci CPC-ja so dočakali majske plače. Foto: Thinkstock

Sindikat bo tako obravnaval le aktualne razmere v podjetju. Podjetje naj bi šlo, tako predlagajo banke upnice, v prisilno poravnavo, delavci pa podpirajo vsako možnost, s katero bi ohranili čim več delovnih mest, a si hkrati ne želijo dolgotrajne agonije, ki so jo doživljali delavci mnogih drugih slovenskih gradbenih podjetij, je dejal predsednik podjetniškega sindikata Anton Turk.

Delavci so pričakovali, da bodo banke podjetju odobrile dodatno posojilo, kar pa se, kot kaže, ne bo zgodilo, je še dejal Turk. Banke bi namreč raje sodelovale v prisilni poravnavi, hkrati pa zahtevajo odstop uprave družbe in revidirano poročilo za leto 2011. V CMC-ju (družba Ceste mostovi Celje) je zaposlenih 800 delavcev, v matični družbi pa 400 delavcev. Delavci še vedno čakajo tudi na polovico lanskega regresa.

Skupščina bo odločila o revizorju
80-odstotni lastniki družbe so delavci sami, v družbo pa naj bi želel vstopiti tudi avstrijski Strasbag. Lastniki so ob pomoči podizvajalcev in dobaviteljev februarja zagotovili milijon evrov za dokapitalizacijo. Konec junija bo skupščina družbe, na kateri naj bi za posebnega revizorja imenovali družbo PKP. Revizor bo preveril vse postopke in posle zadnjih šestih let, saj obstaja sum, da so odgovorne osebe v matični in hčerinskih družbah ravnale nevestno in sprejemale škodljive poslovne odločitve.