Prvi trgovalni dan v Varšavi se je po poročanju Financ za delnice Gorenja začel slabo. Njihov tečaj se je sesedel za 8,3 odstotka. Foto: Gorenje
Prvi trgovalni dan v Varšavi se je po poročanju Financ za delnice Gorenja začel slabo. Njihov tečaj se je sesedel za 8,3 odstotka. Foto: Gorenje

Gorenje je jeseni izvedlo dokapitalizacijo, v kateri je z 10 milijoni evrov sodelovala japonska družba Panasonic. Decembra pa je končala še druga dokapitalizacija, v kateri je bilo 6,17 milijona evrov vplačanih v Sloveniji, 10,55 milijona evrov pa so vplačali vlagatelji na Poljskem. Skupaj je Gorenje tako zbralo skoraj 17 milijonov evrov.

Nove delnice vzporedno kotirajo v Ljubljani in Varšavi. Član uprave Peter Groznik je dejal, da je vzporedna kotacija na Varšavski borzi prava odločitev za nadaljnji razvoj poslovanja Gorenja, saj omogoča širši dostop do mednarodnih kapitalskih trgov, dinamičnost poljskega kapitalskega trga in prepoznavnost Varšavske borze med tujimi vlagatelji pa odpira možnosti za izboljšanje likvidnosti Gorenjeve delnice.

Za vstop na Varšavsko borzo so v Gorenju odločili, ker gre za enega najbolj dinamičnih kapitalskih trgov v Evropi. Varšavska borza je že vrsto let tudi med vodilnimi evropskimi borzami po številu javnih ponudb.

Delnice kupovali tudi v upravi
V procesu dokapitalizacije so sodelovali tudi člani uprave in nadzornega sveta družbe. Največ delnic (4.640 delnic v vrednosti 19.998 evrov) je vplačal Groznik, medtem ko je predsednik uprave Franjo Bobinac za 2.000 delnic vplačal 8.620 evrov.

Novi kapital, 26,7 milijona evrov, bo Gorenje uporabilo za načrtovane razvojno-naložbene dejavnosti in za delno odplačilo finančnih dolgov. S tem naj bi velenjska družba povečala razvojne sposobnosti in mednarodno konkurenčnost ter izboljšala svoj finančni položaj.