Po prvih petih mesecih je proračun imel 425,1 milijona evrov primanjkljaja. Foto: Reuters
Po prvih petih mesecih je proračun imel 425,1 milijona evrov primanjkljaja. Foto: Reuters

Primanjkljaj je rastel do konca marca, ko je znašal 571,7 milijona evrov, potem pa je proračun aprila imel presežek 61,4 milijona evrov. Letošnji proračun določa 839,3 milijona primanjkljaja za celotno leto, kar predstavlja 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda in je najnižji predviden primanjkljaj po začetku krize.

Maja so proračunski prihodki dosegli 794,7 milijona evrov, kar je največ letos in za 164 milijonov evrov več kot maja lani. Od tega so največji delež predstavljali davčni prihodki, ki so dosegli nekaj manj kot 653 milijonov evrov, kar je drugi najvišji izkupiček v letošnjem letu.

Letos višji davčni prihodki
Skupno se je v prvih petih mesecih letošnjega leta v proračun nateklo za 3,44 milijarde evrov prihodkov, kar je primerljivo z lanskim letom. Je pa v letošnjem letu višji delež davčnih prihodkov, ki so pri 2,99 milijarde evrov v prvem petmesečju za okoli 135 milijonov evrov višji kot lani.

Maja je proračun počrpal za 88,3 milijona evrov, kar je drugi največji letošnji izkupiček. V prvih petih mesecih je Slovenija počrpala 289,8 milijona evrov, kar je 75 milijonov manj kot lani. Letos je sicer predvideno črpanje evropskih sredstev v vrednosti milijarde evrov.

Manj proračunskih odhodkov
Proračunski odhodki so bili maja pri 709,5 milijona evrov drugi najnižji letos in za 19,4 milijona evrov višji kot aprila. V prvih petih mesecih je proračun skupaj porabil nekaj nad 3,89 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa 4,12 milijarde evrov.

Plačila domačih in tujih obresti, ki še vedno zelo bremenijo proračun, so bila maja pri 76,5 milijona evrov, kar je najmanj letos. V petih mesecih je proračun skupaj za odplačilo obresti porabil 660,7 milijona evrov, lani okoli 663 milijonov evrov. Brez odhodkov za obresti bi bil proračunski presežek maja 146,3 milijona evrov.