Več pobranih davkov je tudi posledica sodelovanja Dursa in Carinske uprave. Foto: BoBo
Več pobranih davkov je tudi posledica sodelovanja Dursa in Carinske uprave. Foto: BoBo
Poostren nadzor nad plačevanjem davkov
Durs do zdaj pobral več davkov kot lani

"Dobre rezultate smo dosegli zaradi novega informacijskega sistema in naših ljudi ter zaradi okrepljenega sodelovanja s carinsko upravo in sodelovanja državljanov," je dejala generalna direktorica davčne uprave Jana Ahčin.

Upravi sta, potem ko od julija davčni zavezanci pri izdaji računov ne smejo uporabljati programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje ali brisanje podatkov o izdanih računih, ugotovili 20 primerov kršenja tega predpisa, številka pa se še spreminja. Izdali so globe v vrednosti 760.000 evrov, v 16 primerih pa so uporabili pooblastilo prepovedi opravljanja dejavnosti.

V preostalih prekrškovnih postopkih so letos izdali 384 odločb o prekršku, izrekli za 493.800 evrov glob in izdali 2.613 plačilnih nalogov, s katerimi so izrekli za 2,92 milijona evrov glob, je dejal vodja sektorja za davčni nadzor in mednarodno izmenjavo informacij in register Peter Jenko.

Ljudje manj kršijo in se več samoprijavljajo
Jenko je dejal, da je bilo zaradi tega ukrepa manj kršitev na terenu in več zavedanja potrošnikov, povečalo pa se je tudi število samoprijav. Do oktobra jih je bilo oddanih 14.378 v skupni vrednosti 14,1 milijona evrov, medtem ko jih je bilo v vsem letu 2012 oddanih 14.509 v vrednosti 13,8 milijona evrov.

Inšpektorji so v tretjem četrtletju pozornost usmerili predvsem v gostince, pri katerih so pobrali 2,4 milijona evrov oziroma za dobrih 25 odstotkov več DDV-ja kot v enakem obdobju lani.

Davčna in carinska uprava bosta ključni nadzor še naprej izvajali na področju transfernih cen, prijave premoženja, nadzora nad poslovanjem z davčnimi oazami in sistemske utaje DDV-ja. Decembra bodo nadzirali predvsem praznične stojnice, je napovedala Ahčin iz Dursa.

Poostren nadzor nad plačevanjem davkov
Durs do zdaj pobral več davkov kot lani