Davčna uprava je ugotovila kršitve le v šestih odstotkih opravljenih nadzorov svečarjev in cvetličarjev. Foto: MMC RTV SLO/Erna Strniša
Davčna uprava je ugotovila kršitve le v šestih odstotkih opravljenih nadzorov svečarjev in cvetličarjev. Foto: MMC RTV SLO/Erna Strniša

Davčna uprava (Durs) ob tem navaja, da gre za dejavnosti, ki so bile na podlagi preteklih izkušenj opredeljene kot tvegane, saj so se nepravilnosti ugotavljale v skoraj 40 odstotkih vseh nadzorov.

V zadnjem mesecu so opravili 224 davčnih nadzorov, pri katerih so bile kršitve ugotovljene le v slabih 6 odstotkih oz. v 13 primerih (neizdajanje računov, izdaja neustreznih računov, nepravilnosti pri blagajniškem poslovanju, neustrezne evidence), izdane pa so bile tudi štiri upravne odločbe zaradi ugotovljenega dela na črno.

"Stopnja prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti v omenjenih dejavnostih je tako bistveno višja kot v preteklih letih, kar pripisujemo preventivnemu delovanju z intenzivnim informiranjem davčnih zavezancev (mobilne enote CURS), napovedanim poostrenim davčnim nadzorom ter vse večjemu zavedanju državljanov, da lahko vsak posameznik vpliva na zmanjševanje davčnih utaj in obvladovanje sive ekonomije," so na Dursu zapisali v sporočilu za javnost.

Nadzor zdaj nad vulkanizerji
V novembru bo poostren davčni nadzor usmerjen na vulkanizerje. V okviru poostrenih nadzorov bo pozornost namenjena ustrezni registraciji ponudnikov storitev, neoddajanju obračunov davka s strani registriranih zavezancev, neplačevanja davkov, neizdajanju računov ter »brisanju« evidentiranega prometa.

V primeru hujših kršitev zakonodaje bo davčna uprava uporabila tudi pooblastila zasega listin, predmetov, evidenc in drugih dokumentov ter pooblastila prepovedi opravljanja dejavnosti. Predstavniki carinske uprave pa bodo opravljali tudi okoljski davčni nadzor (po uredbah o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, izrabljenih gum, zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin, za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida).