V DUTB-ju verjamejo, da družba lahko naredi preobrat. Foto: MMC RTV SLO
V DUTB-ju verjamejo, da družba lahko naredi preobrat. Foto: MMC RTV SLO

Predlog prisilne poravnave podjetja iz Slovenske Bistrice, ki je del skupine Aha Mojce Lukančič in Nigela Buxtona, je zaradi prezadolženosti podala največja upnica, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Ta je konec aprila objavila, da v sodelovanju z Aha Emmo pripravlja načrt finančnega prestrukturiranja, in ocenila, da je podjetje s 337 delavci in več kot 300 dobavitelji kljub velikim dolgovom po uspešnem prestrukturiranju sposobno poravnavati dolgove in še naprej zagotavljati visoko kakovost svojih izdelkov.

Mariborsko okrožno sodišče je v četrtek podjetju postavilo 15-dnevni rok za predložitev osnutka poročila o finančnem položaju in poslovanju, ki bo med drugim vključevalo seznam navadnih terjatev do dolžnika in seznam ločitvenih upnikov, je razvidno iz objave na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve.

Trend se vseeno izboljšuje
Direktor Roman Stegne je v poročilu sicer navedel, da se kljub visoki zadolženosti in padcu prodaje v prvem štirimesečju trend prodaje in dobičkonosnost izboljšuje. Zato pričakuje stabilizacijo in izboljšanje poslovanja.

Medtem družba nadaljuje dejavnosti pri več večjih projektih. Med projekti je Stegne navedel priprave na julijski začetek serijske proizvodnje ročajev BSH generacije IC6, skorajšnji zagon linije za izdelavo okvirjev Glassvick in zagon kovinskih delov za izdelke pohištvenega giganta Ikea, za katerega razvijajo tudi vrtno pohištvo. Pripravljajo še več drugih novih projektov in krepijo partnerstvo s podjetjem Talum pri izdelavi ležalnika.

Upravitelj prisilne poravnave Miran Kos pa v zadnjem izrednem poročilu opozarja, da samo prestrukturiranje dolgov družbe ni dovolj in da bo ta morala prestrukturirati tudi druge stroške (storitev, dela, blaga, materiala) ter hkrati povečati prihodke od prodaje.