Muro bodo v ponedeljek ponudili na dražbi za okoli 9,7 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Muro bodo v ponedeljek ponudili na dražbi za okoli 9,7 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Solastnica Skupine Aha Mojca Lukančič je danes povedala, da dokončne odločitve o tem, ali bodo v ponedeljek sodelovali na dražbi, še niso sprejeli. Pravi pa, da ne ve, kdo bi katero koli družbo kupil brez skrbnega pregleda.

Lukančičeva in solastnik skupine Aha Nigel Peter Buxton tudi na četrtkovem sestanku z vodstvom družbe Mura in partnerji želelnih podatkov nista dobila, saj da je odločitev v rokah stečajnega upravitelja Mure, ki je 100-odstotna lastnica družbe Mure in partnerji, Branka Đorđevića.

Đorđević: To je poslovna skrivnost
"Težko damo vse te stvari na vpogled; to je poslovna skrivnost," pa je dejal Đorđević. "Zamislite si, da pride deset potencialnih vlagateljev pregledat dokumentacijo, nato pa nihče ne pride na dražbo. Vzamejo vam pomembne sestavine pogodbe, čez pol leta ali čez eno leto pa to uporabijo proti vam," je dodal.

Zakon je nejasen
Lukančičeva pravi, da je glede na razpis dražbe mogoč ogled predmeta prodaje. Đorđević pravi, da zakon glede skrbnih pregledov ni dorečen, saj da določa, da se kupuje po načelu videno-kupljeno in da prodajalec ne odgovarja za stvarne napake.

Lukančičeva dodaja, da se po njenem vedenju nihče drug ni zanimal za pregled in tudi sama tovrstne proizvodnje ne bi organizirala v drugi družbi, s čimer bi lahko zlorabila pridobljene podatke. Dodaja, da projekta ne bodo začeli, če ne bodo imeli vseh podatkov.

Želijo oživiti znamko Mura
Lukančičeva in Buxton sta v sredo vodstvu sindikata družbe povedala, da želita po nakupu osvežiti blagovno znamko Mura, nekoliko povečati dodelavne posle, ki zdaj predstavljajo 80 odstotkov prodaje, in v petih letih prek Murine družbe EHM povečati prodajo pod lastno blagovno znamko s pet na 15 milijonov evrov.

Vlada je podjetju Aha Moda iz skupine Aha pred kratkim že namenila 5,8 milijona evrov v dveh letih za vzpostavitev sodobnih poslovnih procesov in revitalizacije blagovne znamke Mura, če bo seveda Muro in partnerje kupila.

V ponedeljek bosta za izklicno ceno 9,65 milijona evrov na dražbi 100-odstotni delež družbe Mura in partnerji ter blagovna znamka Mura skupaj z opremo in prostori, kjer zdaj dela okoli 1.400 zaposlenih. Ali in kdo je vplačal varščino na Đorđevićevo zahtevo, ne bo znano pred ponedeljkom.