DUTB-ju je ministrstvo podaljšalo ročnost preostale obveznosti. Foto: BoBo
DUTB-ju je ministrstvo podaljšalo ročnost preostale obveznosti. Foto: BoBo

Dolgovi bi sicer zapadli avgusta in septembra letos, ob današnjem predčasnem poplačilu dela obveznosti pripojenih bank pa je finančno ministrstvo slabi banki podaljšalo zapadlosti preostalega dolga v vrednosti 208,4 milijona evrov.

Probanka in Factor banka, ki sta po koncu nadzorovane likvidacije ostali brez bančnih licenc, sta bili 19. februarja letos formalnopravno pripojeni k Družbi za upravljanje terjatev bank(DUTB).

Vlada je odobrila pripojitev Factor banke in Probanke DUTB-ju, potem ko je svet Banke Slovenije odločil o prenehanju izredne uprave v Factor banki in Probanki, ker sta obe izpolnili cilje izrečenih izrednih ukrepov za krepitev stabilnosti finančnega sistema, sprejetih septembra 2013. Postopek nadzorovane likvidacije obeh bank se je tako končal, saj so vsi deponenti obeh bank poplačani.

DUTB je s pripojitvijo prevzel preostalo premoženje obeh družb, katerega unovčevanje je vezano na daljši rok. Prav tako je slaba banka prevzela tudi preostale obveznosti do države in SID banke.