Cimosu naj bi se v prihodnjih sedmih letih sicer obetali posli v skupni vrednosti okoli 400 milijonov evrov, je še pred tedni zagotovil prvi mož koprske družbe Gerd Rosendahl. Foto: Reuters
Cimosu naj bi se v prihodnjih sedmih letih sicer obetali posli v skupni vrednosti okoli 400 milijonov evrov, je še pred tedni zagotovil prvi mož koprske družbe Gerd Rosendahl. Foto: Reuters
Cimosovi partnerji še niso obupali

"Danes je v izredno pozitivnem duhu potekal sestanek med predstavniki DUTB-ja, SDH-ja in Cimosovimi strankami. Med drugim so se pogovarjali o trenutnem položaju in alternativnih možnostih za nadaljnje delovanje Cimosa. Poslovni partnerji so potrdili, da so pripravljeni sodelovanje s Cimosom nadaljevati," so po sestanku v Frankfurtu sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank.

Sestanek je bil sklican po odstopu italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa in ob nejasnih načrtih glede prestrukturiranja podjetja.

Iz BMW-ja so medtem za STA sporočili, da niso odpovedali naročil pri koprski družbi. "BMW Group pa budno spremlja dogajanje v Cimosu," so dodali. Polona Fijavž je za TV Slovenija poročala, da podobno velja tudi za Audi, kjer pravijo, da s Cimosom dobro sodelujejo že leta. "Izvedeli smo še, da naj bi slovenska stran nekako dala vedeti, da se bodo razmere v Cimosu uredile v mesecu ali dveh," dodaja Fijavževa.

V DUTB-ju sicer niso razkrili, kateri Cimosovi poslovni partnerji so sodelovali na sestanku. Neuradno je bilo sicer predvideno, da bodo na njem prisotni predstavniki podjetij BMW, Audi, Ford HTT, Borg Warner in Bosch Mahle.

Italijanski sklad še vedno ostaja v igri?
Na sestanku je bila po poročanju TV Slovenija prisotna tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Ta je povedala, da so slovenski predstavniki predstavili strategijo delovanja Cimosa v primeru uresničitve dveh potencialnih scenarijev.

Prvi je, da italijanski sklad vendarle kupi Cimos, in drugi, da se to ne bo zgodilo in bo treba izvesti alternativni načrt. To naj bi po navedbah TV Slovenija pomenilo, da Palladio Finanziaria vsaj načeloma še vedno ostaja v igri.

Alternativni načrt sledi tistemu, ki je bil že usklajen z Italijani
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v torek napovedal, da bo DUTB Cimos prestrukturiral po načelu zasebnega investitorja. Država naj bi pri tem v Cimos vstopila za omejeno obdobje od treh do petih let. Čeprav je Počivalšek zanikal poročanja o BMW-jevi in Oplovi odpovedi naročil, je tudi sam priznal, da bodo zagotovila kupcev za prihodnje posle ključna za uspešno izvedbo načrta B.

Glavni izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh je v torek povedal, da alternativni načrt sledi načelom načrta, ki so ga v pogajanjih predtem uskladili z italijanskim skladom. Ta je med drugim napovedoval, da bo po koncu transakcije podjetju zagotovil 20 milijonov evrov za naložbe v modernizacijo proizvodnje ter za konec finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Cimosu, v njegovi skupini je bilo septembra lani zaposlenih več kot 4.000 ljudi, od tega v matični družbi v Kopru približno 1.600, naj bi se v prihodnjih sedmih letih sicer obetali posli v skupni vrednosti okoli 400 milijonov evrov, je še pred tedni zagotovil prvi mož koprske družbe Gerd Rosendahl. Zdajšnja negotovost zaradi odstopa italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa pa bi vse te posle utegnila resno ogroziti.

Cimosovi partnerji še niso obupali