ECB želi ustvariti inflacijo in s tem spodbuditi gospodarsko rast. Foto: EPA
ECB želi ustvariti inflacijo in s tem spodbuditi gospodarsko rast. Foto: EPA
false
Do konca septembra 2016 nameravajo "kvantitativno sprostiti" 1140 milijard evrov. Foto: BoBo

ECB je na sekundarnem trgu 9. marca začel odkupovati državne obveznice in obveznice nekaterih drugih nadnacionalnih institucij. Do konca septembra 2016 nameravajo mesečno odkupiti za 60 milijard evrov obveznic v evrih, kar skupaj znese 1140 milijard evrov, s tem pa v Frankfurtu pričakujejo, da bodo spodbudili inflacijo in gospodarsko rast.

Banka Slovenije (BS) lahko mesečno od bank in drugih finančnih institucij odkupi do 294 milijonov evrov obveznic. Guverner BS-ja Boštjan Jazbec je v petek na dnevu slovenskih bančnikov na Brdu pri Kranju dejal: "V tem trenutku ni potrebe po podaljšanju nestandardnih ukrepov. Evropsko gospodarstvo kaže znake okrevanja in to stališče bom zagovarjal tudi na decembrski seji ECB-ja."

ECB si želi ustvariti inflacijo
Do 6. novembra so pri ECB-ju odkupili že več kot 406 milijard evrov državnih obveznic in obveznic nekaterih nadnacionalnih institucij, poleg tega pa tudi več kot 14 milijard zavarovanih finančnih instrumentov in okoli 132 milijard kritih obveznic.

Po začetku izvajanja programa t. i. kvantitativnega sproščanja se je inflacija v evrskem območju začela krepiti, a v zadnjih mesecih podatki znova povzročajo preglavice načrtovalcem v Frankfurtu. Oktobra so namreč cene življenjskih potrebščin v povprečju ostale nespremenjene, septembra pa je območje skupne evropske valute znova imelo 0,1-odstotno deflacijo.

Predsednik ECB-ja Mario Draghi je po oktobrskem zasedanju sveta evropske centralne banke napovedal pregled monetarne politike. "Stopnjo monetarnega prilagajanja bomo morali znova preveriti na decembrskem zasedanju," je sklenil.