DDV je eden najpomembnejših davčnih prihodkov slovenskega proračuna, saj prispeva okoli tri milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO
DDV je eden najpomembnejših davčnih prihodkov slovenskega proračuna, saj prispeva okoli tri milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO

Izguba DDV-prihodkov je posledica goljufij in utaje, izogibanja davkom, stečajev, plačilne nesposobnosti in napačnega izračuna v državah članicah, so pojasnili v Evropski komisiji.

Podatki za Slovenijo so pri tem precej nad povprečjem EU-ja, saj imamo le 5,8-odstotno izgubo. To pomeni, da poberemo 186 milijonov evrov manj od načrtov, Slovenija pa je tako v primerjavi z letom 2012, ko je bila izguba ocenjena na 9,1 odstotka, pobiranje davka izboljšala. Od leta 2009 se je DDV-vrzel Slovenije sicer več kot prepolovila.

Po podatkih komisije so se v letu 2013 obveznosti za plačilo DDV povečale za okoli 1,2 odstotka, medtem ko so se pobrani prihodki iz tega naslova okrepili za 1,1 odstotka. S tem se je DDV-vrzel povečala za okoli 2,8 milijarde evrov, izguba pa je s tem ostala pri 15,2 odstotka.

Najboljše so pri pobiranju tega davka Finska, Nizozemska in Švedska, ki imajo zgolj štiriodstotno vrzel, največjo pa Romunija, nekaj nad 41 odstotki. DDV-vrzel je znižalo 15 članic, največji napredek pa so dosegle Latvija, Malta in Slovaška.