Delnice največje evropske banke, britanske HSBC, so se v ponedeljek dopoldne podražile za več kot odstotek, čeprav je imela  banka v prvem polletju osem odstotkov nižji dobiček (6,88 milijarde evrov) kot v istem obdobju lani. Padec dobička je posledica manipulacij z obrestno mero Libor in še nekaterih drugih škandalov, ki so okrnili ugled banke. Foto: Reuters
Delnice največje evropske banke, britanske HSBC, so se v ponedeljek dopoldne podražile za več kot odstotek, čeprav je imela banka v prvem polletju osem odstotkov nižji dobiček (6,88 milijarde evrov) kot v istem obdobju lani. Padec dobička je posledica manipulacij z obrestno mero Libor in še nekaterih drugih škandalov, ki so okrnili ugled banke. Foto: Reuters

Na potezi je predvsem Evropska centralna banka. Njen predsednik Mario Draghi je v četrtek pomiril trge, ko je izjavil, da bo naredil vse za obrambo evra. Ta teden bo moral besede podkrepiti še z dejanji. Bo najavil nove odkupe obveznic prezadolženih držav, morda znižal obresti ali pa obljubil poceni posojila poslovnim bankam (po vzoru zimske "operacije LTRO)? Kriza zahteva resne ukrepe, evropske banke so na kolenih, brezposelnost vedno višja. Jutri bo objavljen podatek o junijski brezposelnosti v evrskem območju, ta naj bi bila pri 11,2 odstotka rekordna.

Borza v Madridu poskočila za štiri odstotke
Vseeno optimizem na delniških trgih zadnje dni ne pojenja. Frankfurt je v ponedeljek dopoldne pridobil odstotek, Milano dva, Madrid celo štiri odstotke. V povprečju so vodilni evropski delniški trgi zdaj na štirimesečnem vrhu, merjeno z indeksom Stoxx Europe 600. Zlasti finančne delnice so dobile krila. Olajšanje je čutiti tudi na obvezniških trgih. Donos španske desetletne obveznice, ki je bil prejšnji teden že nad 7,5 odstotka, se je spustil pod 6,7 odstotka, medtem ko znaša donos primerljive italijanske obveznice okrog 5,9 odstotka.

Finančne krivulje na Valu 202:

Delniški trgi pod vplivom izjav evropskih centralnih bankirjev


Visoko povpraševanje po italijanskih obveznicah

Italija se je danes uspešno zadolžila za 5,5 milijarde evrov. Povpraševanje je preseglo ponudbo, Italija pa je morala obljubiti 5,96-odstotna obrestno mero za desetletne obveznice, 5,29-odstotno za petletne in 4,49-odstotno obrestno mero za triletne obveznice. To je manj kot ob prejšnji dražbi. Evro je po treh dneh rasti zdrsnil, opoldne je bil vreden približno 1,227 dolarja. Gospodarska klima v evrskem območju je julija sicer spet padla, in sicer za dve indeksni točki, na 87,9. Analitiki so pričakovali, da bo indeks ostal pri vrednosti 89,9 točke.

Geithner na obisku v Evropi

Oči so zdaj uprte v evropske voditelje in tudi v ameriški Fed, ki bo ta teden spet sestankoval in morda najavil nov krog kvantitativnega sproščanja (QE 3). Ameriški finančni minister Timothy Geithner bo danes na kratkem obisku v Nemčiji na pogovorih o svetovni finančni krizi in težavah evrskega območja. Sestal se bo z nemškim kolegom Wolfgangom Schäublejem in s predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem. Osrednje teme pogovorov bodo gospodarski položaj ZDA, Evrope in sveta ter težave evrskega območja.

Ponedeljkovi tečaji delnic na Lj. borzi:

ZAV. TRIGLAV

+2,92 %

12,35 EUR

KRKA

+0,00 %

41,60

MERCATOR

+0,00 %

121,50

TELEKOM

-0,16 %

61,50

PETROL

-0,18 %

171,00

LUKA KOPER

-4,00 %

7,20

GORENJE

-4,21 %

4,50

NOVA KBM

-9,09 %

1,40


Nova KBM padla za 12 odstotkov
Na Ljubljanski borzi so spet strmo padle delnice Nove KBM, ki so bile prejšnji teden, verjetno zgolj slučajno, s skoraj triodstotno podražitvijo po rasti vodilne v prvi kotaciji. Tokrat je ob nizkem prometu njihova cena padla na rekordno nizkih 1,35 evra, kar pomeni 12-odstotno pocenitev. Ob vseh slabih posojilih in dejstvu, da utegne ob naslednji dokapitalizaciji povsem zvodeneti lastništvo sedanjih delničarjev, je prav mogoče, da bo Nova KBM kmalu vredna le še en evro ali manj. Pri preostalih delnicah v ponedeljek ni bilo posebnih sprememb. Cena najprometnejše Krke je nihala med 41,5 in 41,95 evra.