Maslo se je vrnilo na jedilnik marsikoga. Foto: BoBo
Maslo se je vrnilo na jedilnik marsikoga. Foto: BoBo
Rogljič
Pravega croissanta si brez obilice masla v njem ni mogoče predstavljati. Foto: EPA
Bo zmanjkalo masla?

Pomanjkanje masla je posledica manjše proizvodnje v mlečni industriji na eni strani in večjega povpraševanja po njem na drugi. Potem ko je bilo maslo dolga leta označeno kot nezdravo, se je v zadnjih letih odnos do njega spremenil in po njem posega vse več kupcev, ne le Evropi, temveč tudi na Kitajskem in Bližnjem vzhodu.

Zaradi naraščanja cen in znižanja dnevnih zalog mleka so razmere najbolj skrb vzbujajoče v Bretanji in Normandiji, zato se je okrepil pritisk na proizvajalce v prehranski industriji. Številni so zaradi pomanjkanja masla primorani v krnitev svojih storitev oz. proizvodnje. Tako se peki znamenitih rogljičkov, v katerih maslo predstavlja približno četrtino stroškov vseh sestavin, spoprijemajo z izjemno visokimi cenami masla: v letu dni se je maslo podvojilo na rekordno ceno in tako je bilo treba za kilogram masla avgusta odšteti že 6,70 evra.

Samir Kichou iz ene od številnih pariških pekarn zaradi tega za zdaj še ni podražil cene svojih pekovskih dobrot, a se to utegne kaj hitro spremeniti. "Ker se bližajo prazniki, bomo prisiljeni v dvig cen. Še posebej znameniti kraljevi kolač (Galette des Rois) potrebuje res veliko masla," je dejal.

Evropski proizvajalci mleka in mlečnih izdelkov že dalj časa opozarjajo na pomanjkanje mleka, dansko podjetje Arla Foods je tako že avgusta posvarila, da se utegnejo konec leta spopasti s pomanjkanjem.

Dvig cen masla kmetom ni prinesel ničesar
Kmetje, ki prodajajo mleko, se pritožujejo, da se podražitev masla v njihovih žepih nič ne pozna. "Težava je, da na francoskem trgu ni bil poslan pravi signal kmetom, kajti cene se niso prilagodile v razmerju s padcem zalog," je dejal Dominique Charge, predsednik francoske zveze mlečnih rejcev.

Napetosti zaradi zalog masla utegnejo prekrižati načrte francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ki je med predsedniško kampanjo obljubil, da bo spremenil prakso v prehranski verigi z izboljšanjem položaja kmetov. Francoski minister za kmetijstvo Stephane Travert je v parlamentu danes dejal, da se morajo rejci in trgovci dogovoriti glede uskladitve cen in tako zagotoviti nemoteno dobavo.

Kot poroča Reuters, naj bi se razmere na trgu mleka sicer počasi spreminjale: cene masla naj bi počasi padle, količina mleka pa naj bi se v drugi polovici letošnjega leta okrepila. Toda posledice zdajšnjih razmer bi se utegnile poznati tudi še med prazniki, ko se poraba mleka in mlečnih izdelkov močno poveča.

Bo zmanjkalo masla?