V Fructalu bodo odkup breskev začeli v nedeljo oziroma ponedeljek, nadaljevali pa glede na zorenje breskev v sadovnjakih. Foto: BoBo
V Fructalu bodo odkup breskev začeli v nedeljo oziroma ponedeljek, nadaljevali pa glede na zorenje breskev v sadovnjakih. Foto: BoBo
Fructal se je dogovoril za odkup breskev

Fructal je v zadnjih mesecih razvijal nov izdelek, sok iz vipavskih breskev, za katerega je pridelovalcem breskve pripravljen plačati po 28 centov. Za preostale breskve pa bodo plačali 15 odstotkov več od trenutne cene sadja na mednarodnem trgu, to je po 16 centov.

"Mi se zavedamo, da je ta spodnja cena zelo nizka, vendar novi lastnik Fructala več ni pripravljen dati. Za tiste breskve, ki bodo kasneje prodane pod blagovno znamko 'sok iz vipavske breskve', pa ponuja 28 centov. Več, kot ga bodo prodali, več bodo sadjarji iztržili za svoj letošnji pridelek," je pojasnil Bajc, ki meni, da bodo sadjarji dobili breskve plačane nekje med spodnjo in zgornjo postavljeno ceno.

Fructal bo breskve plačal v šestih obrokih. Prvi bo septembra, preostali pa nato vsaka dva meseca. Kmetijska zadruga Vipava odkupuje tudi breskve za prodajo na trgu, je dejal Bajc. Trenutno je povpraševanje po njih precejšnje, zadruga pa ima podpisane pogodbe za prodajo okoli 70 ton tega sadja, ki naj bi ga predvidoma plačali po 80 centov za kilogram. Veliko pridelovalcev pa prodaja breskve kar na domačem dvorišču. Tako lahko namreč zanje iztržijo med 1,5 in dvema evroma za kilogram.

Dogovor je Bajc ocenil kot uspešen, glede na to, da je še spomladi kazalo na to, da Fructal letos ne bo odkupil breskev od lokalnih sadjarjev iz Vipavske doline. "Dogovorili smo se za odkup celotne letine, ki pa bo letos zaradi slabih vremenskih pogojev zelo slaba," je dodal.

Fructal se je dogovoril za odkup breskev