Miro Cerar meni, da so predlogi gospodarstva dobri in gredo v pravo smer. Foto: BoBo
Miro Cerar meni, da so predlogi gospodarstva dobri in gredo v pravo smer. Foto: BoBo
Gospodarstveniki pričakujejo, da jih bo vlada tokrat le upoštevala. Foto: BoBo
Gospodarstvo: Brez konsolidacije proračuna ne bo šlo
Gospodarstvo za vlado pripravilo 36 nujnih ukrepov

Gospodarstveniki tako predlagajo uvedbo davčnih blagajn prek spleta za vse zavezance ter hitrejše izvršilne postopke. Zavzeli so se za celovito prenovo prostorske, okoljske in gradbene zakonodaje, profesionalni menedžment in osebno odgovornost uradnikov ter odpravo podvajanja nalog in nekoordiniranosti različnih služb v ministrstvih in med njimi.

Poudarili so tudi nujnost državnega promoviranja etičnega poslovanja in se ob tem zavzeli za sistem letnega poročanja in sankcioniranje. Želijo si tudi nižjih stroškov dela in prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju, ki vključuje še dodatno prožnost za podjetja v krizi ter ukrepe v smeri destimulacije nedela.

"Vlada naj takoj pristopi k reformi javnega naročanja in v tem okviru v slovenski pravni red najpozneje v letu 2015 uvede določila direktive EU-ja o javnih naročilih," so opozorili gospodarstveniki in pozvali vlado, naj preuči vse možnosti za izkoreninjenje najnižje cene kot edinega merila za izbor najugodnejšega ponudnika pri javnem naročanju.

Odprava Kramarjevega zakona in več učinkovitosti
Po mnenju gospodarstvenikov je potrebna tudi učinkovitejša administracija pri skupnih projektih, določitev ključnih razvojnih infrastrukturnih projektov in konkurenca pri obveznem zdravstvenem zavarovanju.

Prav tako predlagajo prečiščenje insolvenčne zakonodaje z odpravo t. i. Lahovnikovega in Kramarjevega zakona, garancijske sheme za podporo novim pretežno izvoznim poslom, poenotenje pristopov državnih deležnikov ter intenzivno izobraževanje menedžerjev glede veščin kriznega vodenja.

Potrebna je tudi presoja možnosti gradnje vseh infrastrukturnih projektov in poenostavitev postopkov umeščanja v prostor. V sistem izobraževanja bi uvedli koncept podjetnosti, nujen pa je po njihovem mnenju tudi prenos znanja iz akademske sfere in oblikovanje slovenske poslovne blagovne znamke ter mreže podjetniških ambasadorjev v tujini. Od vlade ob tem pričakujejo, da bo do konca leta sprejela usklajene dokumente za večjo konkurenčnost in povezala vse državne institucije in ustanove z nalogo na enem mestu zajeti strategijo.

Določitev ključnih trgov in samostojen STO
Za gospodarstvenike sta nujna še sistemsko povezovanje slovenskih podjetij in preveritev diplomatsko konzularne mreže z vidika boljše pretočnosti ljudi, tudi v luči določanja ključnih trgov za slovenski izvoz in gospodarstvo.

Glede turizma pa so se gospodarstveniki zavzeli še za samostojno Slovensko turistično organizacijo in stabilen sistem financiranja promocije turizma. Predlagajo enotni informacijsko-komunikacijski portal za kulturne in turistične dogodke. Veseli bi bili tudi dodatnih letalskih povezav in ureditve slovenskega kolesarskega križa.

Slovenske gospodarstvenike je na Brdu nagovoril tudi premier Cerar. Za uvod je povedal, da so mu všeč danes podani predlogi gospodarstva, stroke in politike, namenjeni uspešnejši Sloveniji. Po njegovi oceni je vsem predlaganim ukrepom skupno to, da pozivajo k zdravi pameti v gospodarstvu, svetu financ in na sploh v urejanju družbe.

Cerar verjame, da je pomembno že, če se posamič ali skupina podjetij loti enega, dveh ali treh od podanih predlogov, saj naj bi se tako sprožila reakcija in v ta tok potegnila tudi druge.

Po njegovih besedah mora Slovenija postati dežela poštene igre v gospodarstvu, politiki in drugje. Hkrati je pozval k dialogu politike, gospodarstva in sindikatov. V sklepu govora je poudaril, da Slovenija deluje kot vozilo, ki sicer ima smer, a njegov voznik hkrati pritiska na pedal za plin in pedal za zaviranje. To vozilo je treba počasi uravnotežiti, je opozoril.

Gospodarstvo: Brez konsolidacije proračuna ne bo šlo
Gospodarstvo za vlado pripravilo 36 nujnih ukrepov