Porabniki so bolj optimistični glede prihodnosti, kažejo podatki Sursa. Foto: BoBo
Porabniki so bolj optimistični glede prihodnosti, kažejo podatki Sursa. Foto: BoBo

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih se je namreč na mesečni ravni izboljšala za tri odstotne točke, glede na lanski oktober za kar 22 odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa je bila višja za dve odstotni točki. Močno je v letu dni zraslo tudi zaupanje porabnikov, ki se je oktobra na mesečni ravni zvišalo za dve odstotni točki, na letni pa za 23 odstotnih točk.

V storitvenih dejavnostih sta se izboljšala predvsem poslovni položaj in pričakovano povpraševanje. Glavni omejitveni dejavniki v storitvenih dejavnostih so bili nezadostno povpraševanje, finančne ovire, težave zaradi drugih ovir in pomanjkanja delovne sile.

V predelovalnih dejavnostih se je izboljšala predvsem ocena izvoznih naročil in zagotovljene proizvodnje, medtem ko se je poslabšal kazalnik zaloge naročil, kažejo podatki Sursa. Oktobra so se večinoma zvišale tudi vrednosti kazalnikov, ki jih statistični urad spremlja štirikrat letno.

Slabo izkoriščene zmogljivosti
Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je bila oktobra 81,1-odstotna ali za 0,1 odstotne točke višja kot julija. Izkoriščenost so oktobra najbolj omejevali nezadostno domače povpraševanje, nezadostno tuje povpraševanje, negotove gospodarske razmere in finančne težave.

Izboljšalo se je tudi razpoloženje v trgovini na drobno, na izboljšanje razpoloženja pa je vplivala predvsem boljša ocena prodaje. Med glavnimi omejitvenimi dejavniki v trgovini na drobno so bili oktobra našteti nizko povpraševanje, visoki stroški dela in konkurenca v sektorju.

Prav tako se je oktobra izboljšalo razpoloženje v gradbeništvu, vrednost kazalnika pa je bila od dolgoletnega povprečja višja za devet odstotnih točk. Vrednosti kazalnikov stanj so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma znižale, zvišale so se le vrednosti kazalnikov obseg gradbenih del in cene. Gradbeniki so oktobra med omejitvenimi dejavniki najpogosteje našteli veliko konkurenco, nezadostno povpraševanje ter visoke stroške dela in materiala.