Na GZS-ju opozarjajo, da je ogroženih 10 tisoč delovnih mest. Foto: BoBo
Na GZS-ju opozarjajo, da je ogroženih 10 tisoč delovnih mest. Foto: BoBo

Po podatkih statističnega urada vrednost gradbenih del pri nas upada že pet mesecev zapored, medtem ko je bil julija ugotovljen 3,3-odstotni padec, je bil ta avgusta še višji, in sicer 4,5-odstoten. Vrednost gradbenih del se je na stavbah avgusta v primerjavi z mesecem prej znižala za 4,8 odstotka, na inženirskih objektih pa za 4,3 odstotka.

Še mnogo višji padec zaznamo, če primerjamo s podatki izpred enega leta, saj pri tem ugotovimo, da je bila vrednost opravljenih gradbenih del za 15,5 odstotka nižja kot avgusta lani. Glede na povprečje za leto 2010 je bila vrednost gradbenih del v letošnjem avgustu manjša za celih 36,4 odstotka.

Podatki statističnega urada kažejo, da je vrednost opravljenih gradbenih del vse od leta 2010 padala, leta 2013 se je nekoliko dvignila, od sredine lanskega leta pa je znova upada.

Izboljšanja "še" ne pričakujejo
Aktivnosti v gradbeništvu so močno odvisne od državnih investicij, ki se letos ob padcu večinoma evropsko sofinanciranih investicij v zgradbe in druge objekte močno zmanjšujejo. Banka Slovenije kljub napovedi višje slovenske gospodarske rasti tudi za naslednje leto ne pričakuje izboljšanja položaja v gradbeništvu. Vrednosti novih pogodb so namreč na zelo nizki ravni.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) opozarja, da bo predvideno znižanje investicijskih sredstev v proračunih za 2016 in 2017 predstavljalo nov padec. Obseg del naj bi namreč upadel še za nadaljnjih 26 odstotkov, kar bo ogrozilo okoli 10 tisoč delovnih mest v panogi, opozarjajo na GZS-ju in dodajajo, da je nujna takojšnja priprava ukrepov za ublažitev posledic tako velikega padca investicij.