V slovenskem gospodarstvu so nezadovoljni z vladnim uresničevanjem predlogov ukrepov iz lanskoletne AgendeMG.  Vlada je od 34 predlogov 20 vključila v svoj Enotni program za dvig konkurenčnosti in boljše poslovno okolje, vendar so bili v celoti uresničeni le trije predlogi, 13 pa je bilo uresničenih le deloma, so izpostavili na GZS-ju. Foto: BoBo
V slovenskem gospodarstvu so nezadovoljni z vladnim uresničevanjem predlogov ukrepov iz lanskoletne AgendeMG. Vlada je od 34 predlogov 20 vključila v svoj Enotni program za dvig konkurenčnosti in boljše poslovno okolje, vendar so bili v celoti uresničeni le trije predlogi, 13 pa je bilo uresničenih le deloma, so izpostavili na GZS-ju. Foto: BoBo

Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič je uvodoma spregovoril o programu AgendaMG, ki meri na odpravo zaposlitvenega in finančnega krča v malem gospodarstvu, večji delež malega gospodarstva pri izvozu ter učinkovitejše, debirokratizirane zakonodajne in upravne postopke. Po njegovih besedah obstaja potencial za ustvarjanje tudi do 118.000 novih trajnih in začasnih delovnih mest do leta 2020.
Pri tem sta nujna debirokratizacija in vpeljava odgovornosti v javnem sektorju, je poudaril. Prisotne predstavnike političnih strank in volilnih list je ob tem pozval, da ob svojih volilnih obljubah povedo tudi, od kod bodo vzeli denar za njihovo uresničenje.

Thomas Mayr, direktor Inštituta za izobraževanje v gospodarstvu, pa je predstavil primer dobre prakse avstrijskega dualnega sistema za malo gospodarstvo ter poudaril pomen poklicnega usposabljanja in pripravništev, ki temeljijo na povpraševanju podjetij, ki na ta način pridobijo usposobljeno delovno silo.

Predsednica upravnega odbora GZS-Zbornice osrednjeslovenske regije, Marta Turk, pa je ponovno poudarila pomen reforme trga dela ter spodbujanje zanimanja visokostrokovnih kadrov za mala in srednja podjetja. O nadzoru inšpekcijskih služb pa meni, da je bolje, če najprej opozarjajo na napake in šele zatem kaznujejo. Izpostavila je še spodbujanje podjetniških timov in nujnost, podjetništvo, moralo in etiko vpeljati že v osnovne in srednje šole. Država naj zagotovi konkretne ukrepe za podjetništvo za mlade ter za družinsko in žensko podjetništvo.