Kemijski inštitut je Hondo prepričal z močnim znanstvenim ozadjem in svežimi idejami. Foto: MMC RTV SLO
Kemijski inštitut je Hondo prepričal z močnim znanstvenim ozadjem in svežimi idejami. Foto: MMC RTV SLO

Sodelovanje bo potekalo v okviru Hondinega programa Honda Initiation Grant Europe, program pa je namenjen poglobljenemu sodelovanju z evropskimi univerzami in raziskovalnimi inštituti.

Prodorni, drzni, izvirni
Vsako leto na razpisu izberejo tiste med njimi, ki imajo najprodornejše, najdrznejše in najizvirnejše zamisli na področju transportnih in avtomobilskih znanosti. Letos je bil na področju razvoja naprednih baterijskih materialov in sistemov kot edini v Evropi izbran projekt Kemijskega inštituta, ki sta ga pripravila Robert Dominko in Boštjan Genorio.

Raziskovali bodo sodobne bakterijske sisteme
Projekt bo vodil Dominko, izvajala pa ga bo skupina izkušenih raziskovalcev, ki jim bodo pomagali doktorski študentje. "Projekt sodi na področje osnovnih raziskav novih sodobnih baterijskih sistemov, ki bodo potencialno komercializirani čez 10 let, in je odlično izhodišče za dolgoročno sodelovanje s Hondo," je ob tej priložnosti povedal Dominko.

Profesionalni pristop in močno znanstveno zaledje
Vodja oddelka za avtomobilske funkcije in tehnologijo materialov v družbi Honda R&D Europe - ta izvaja program Honda Initiation Grant Europe - Sven Leonhardt pa je dodal, da jih je Kemijski inštitut prepričal s svežimi idejami, profesionalnim pristopom in zelo močnim znanstvenim zaledjem, vključno z opremo.

Laboratorij za elektrokemijo materialov, ki ga vodi Miran Gaberšček, raziskuje materiale za shranjevanje energije, zlasti pa se posveča modeliranju transporta na t. i. kontinuum nivoju, sintezi in testiranju novih materialov za baterije, elektronskim in ionskim ožičenjem baterij ter z aplikacijami za gorivne celice.