Pri Facebooku se zavedajo, da je treba železo kovati, dokler je vroče in razmere za javno prodajo so trenutno v tej panogi zelo ugodne. Foto: Reuters
Pri Facebooku se zavedajo, da je treba železo kovati, dokler je vroče in razmere za javno prodajo so trenutno v tej panogi zelo ugodne. Foto: Reuters
Končno navzgor! Po dveh tednih padanja so delniški trgi ta teden dočakali odboj, ki pa utegne biti zelo kratkotrajen. Tudi evro si je opomogel in bil v torek dopoldne vreden tudi 1,3434 dolarja. Foto: Reuters

Največje socialno omrežje (z 800 milijoni uporabnikov) naj bi se prav tako pripravljalo na uvrstitev svojih delnic na borzo, kar naj bi se zgodilo med aprilom in junijem 2012. Vse to so sicer le špekulacije, tako kot tudi trenutno ocenjena vrednost podjetja, ki naj bi znašala skoraj 67 milijard dolarjev.

Če bo Facebook res izvedel javno prodajo (IPO), vredno deset milijard dolarjev, bo to največja javna prodaja katerega koli tehnološkega podjetja. Leta 2004 je Google, katerega tržna
kapitalizacija danes znaša 190 milijard dolarjev, s pomočjo javne prodaje zbral 1,67 milijarde dolarjev.

Bančne delnice pridobile več kot 10 %
Največje evropske borze so v ponedeljek doživljale pravo renesanso, saj se je vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (940 točk) povzpel za 3,6 odstotka, še vedno pa je več kot pet odstotkov pod vrednostjo z začetka novembra. Največja rast je uspela delnicam bank (KBC: +14 %, BNP Paribas: +10 %) in zavarovalnic (AXA: +13 %). Upanje umre zadnje in zdaj vlagatelji verjamejo, da bodo politiki v kratkem našli učinkovit recept za zajezitev evrske krize. Frankfurtski DAX30 je rast nadaljeval v torek dopoldne in presegel 5.800 točk.

Finančne krivulje: Kapo dol pred ameriškimi potrošniki - so vlečni konj svetovnega gospodarstva


Donos 10-letne italijanske obveznice porasel do 7,38 %

Obvezniški trgi so medtem še vedno napeti, donosi italijanskih obveznic pa so se zvišali na 7,38 odstotka. Številni še naprej pozivajo Evropsko centralno banko, naj se dejavneje vključi v reševanje krize. V prejšnjem tednu je ECB odkupil za 8,5 milijard evrov obveznic problematičnih držav, kar pa je premalo, da bi se sentiment obrnil. Tudi donos desetletne obveznice ostaja nad nevarnimi sedmimi odstotki (7,06 %).

Italija je na dražbi prodala obveznice, ki bodo zapadle v letih 2014, 2020 in se zadolžila še za 7,5 milijarde evrov. Rim je upal, da bo zbrala še pol milijarde več. Vlagatelji so zaradi tveganosti naložbe zahtevali visoko donosnost. Pri triletnih obveznicah je bila obrestne mera 7,89-odstotna, pri tistih, ki zapadejo leta 2022, pa 7,56-odstotna.

Torkovi tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

INTEREUROPA

+1,43 %

0,71 EUR

TELEKOM

-0,00 %

64,80

KRKA

-0,38 %

49,50

MERCATOR

-1,16 %

170,50

LUKA KOPER

-1,23 %

8,00

PETROL

-1,50 %

157,60

GORENJE

-4,76 %

4,762

NOVA KBM

-9,11 %

3,304


Na Wall Streetu visoka rast delnic trgovskih podjetij
V New Yorku so se po sedmih negativnih dneh le razveseli pozitivnega dneva. Dow Jones (11.523 točk) se je v ponedeljek zvišal za 2,59 odstotka, vendar je bil promet nizek, tako da rast nima prave vrednosti. Največja rast je uspela delnicam trgovskih podjetij, saj se je nakupalna sezona začela zelo spodbudno, kot kažejo rekordni prodajni podatki po črnem petku. Agencija Fitch je posvarila, da bo znižala izglede (na negativne) pri bonitetni oceni ZDA, če se ne bodo resneje lotili visokega proračunskega primanjkljaja.


Ljubljana najnižje po koncu septembra

Po ponedeljkovi skoraj enoodstotni rasti je bila Ljubljanska borza v torek spet v znamenju rdeče barve, saj je indeks SBI TOP (607 točk) izgubil poldrugi odstotek in pristal najnižje v zadnjih dveh mesecih. Tečaj delnice Nove KBM se je znižal za devet odstotkov. Cena delnic mariborske banke, ki je imela v prvih devetih mesecih zaradi stroškov oslabitev in rezervacij za 4,4 milijona evrov izgube, je tako zdrsnil na zgodovinsko nizkih 3,3 evra. S Krkinimi delnicami je bilo za 458 tisoč evrov prometa, posli so se sklepali med 49,2 in 49,7 evra. Med šestimi delnicami, ki so vključene v izračun indeksa SBI TOP, se le Telekomove niso pocenile.