Zdravilišča so med turisti še vedno najbolj priljubljena. Foto: BoBo
Zdravilišča so med turisti še vedno najbolj priljubljena. Foto: BoBo
Triglav
Slovenske gore privabljajo čedalje več turistov. Foto: BoBo

Število prihodov domačih turistov se je v primerjavi z junijem lani povečalo za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za odstotek. Zmanjšalo pa se je število prihodov in prenočitev tujih turistov, in sicer za en odstotek oz. štiri odstotke. Približno polovico tujih turističnih prenočitev so ustvarili nemški, avstrijski, italijanski, ruski in britanski turisti.

Tuji turisti so junija ustvarili 60 odstotkov prenočitev. Največji delež so prispevali turisti iz Nemčije (15 odstotkov), Avstrije in Italije (po 12 odstotkov), Rusije (sedem odstotkov) ter Združenega kraljestva in Nizozemske (po pet odstotkov).

Za pet odstotkov prenočitev več so na medletni ravni opravili Rusi, manj prenočitev pa so ustvarili italijanski (13 odstotkov), avstrijski (16 odstotkov), hrvaški (štiri odstotke) in nemški turisti (13 odstotkov).

Najraje v zdravilišča, gore postajajo vse bolj priljubljene
Najraje so gostje ostali v zdraviliških občinah, kjer je bilo opravljenih 30 odstotkov vseh prenočitev, kar pa je še vedno štiri odstotke manj kot junija lani. V obmorskih občinah je bilo 26 odstotkov vseh prenočitev turistov oz. štiri odstotke manj kot junija lani.

V gorskih občinah je bilo 22 odstotkov vseh prenočitev ali tri odstotke manj kot junija lani. Rast pa so zaznali v občini Ljubljana, kjer je bilo ustvarjenih devet odstotkov vseh prenočitev ali za desetino več kot junija lani.

Največ prihodov turistov so imeli v gorskih občinah, in sicer 26 odstotkov ali pet odstotkov več kot junija lani. Največ prenočitev turistov je bilo v hotelih (60 odstotkov vseh prenočitev), sledili so kampi (16 odstotkov) ter apartmajska in počitniška naselja (šest odstotkov).

Hotelom in kampom priljubljenost upadla
Število prenočitev turistov v apartmajskih in počitniških naseljih je bilo junija večje za 15 odstotkov, v planinskih domovih in kočah za 24 odstotkov ter v zasebnih sobah, apartmajih in hišah za pet odstotkov. Hoteli so imeli v istem obdobju tri odstotke več, kampi pa sedem odstotkov manj prenočitev.

V prvem polletju je bilo prihodov turistov več za tri odstotke, prenočitev pa za en odstotek več kot v istem obdobju lani. Prihodov in prenočitev domačih turistov je bilo v primerjavi z lanskim prvim polletjem manj za en odstotek oz. tri odstotke, prihodov in prenočitev tujih turistov pa za šest odstotkov oz. štiri odstotke več.