Gospodarstvo
(1)

Poudarki

  • ELektro Ljubljana bo elektriko podražil že 1. novembra
  • Nova storitev vodenja računa
  • Zveza potrošnikov: Tarifni sistem Elektra Ljubljane je zapleten
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Elektro Ljubljana
Pri Elektru Ljubljana podražitev utemeljejo z zaostajanjem prodajne cene za nakupno, povečano porabo in rastjo cen drugih energentov. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Bodo kazen elektropodjeti...

Dodaj v

Kazen prenesena na odjemalce?

Zveza potrošnikov zaskrbljena zaradi novih podražitev
28. oktober 2008 ob 17:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zvezo potrošnikov Slovenije skrbi, da bi elektropodjetja plačevanje kazni varuha konkurence zaradi dogovarjanja o zviševanju cen prenesla v končno ceno elektrike.

Ker elektrodistribucijska podjetja vpeljujejo spremembe tarifnega sistema, ga je Zveza potrošnikov vzela pod drobnogled. Predsednica zveze Breda Kutin je ob tem izrazila dvom, da gre pri tej spremembi za varčevanje z energijo. Kutinovi se novi sistem namreč ne zdi tržen, kot ga sicer predstavljajo elektropodjetja.

Podražitev že čez nekaj dni
Elektro Ljubljana bo elektriko podražil že prvega novembra, podražitev pa utemeljujejo z zaostajanjem prodajne cene za nakupno, povečano porabo in rastjo cen drugih energentov. Dodajajo še, da bodo kljub podražitvi konec leta pričakali z zgubo, le da bo ta namesto 6- zdaj 4-milijonska.

V Zvezi potroškov menijo, tarfini sistem Elektra Ljubljana zapleten in da še najbolj spominja na progresivno davčno lestvico. Opozarjajo, da bo nova storitev vodenja računa tudi najmanjšim uporabnikom elektriko podražila za približno šest odstotkov, hkrati pa ukinjajo možnost plačevanja elektrike po dejanski porabi. Po ugotovitvah Kutinove potrošniki bolj privarčujejo, ko plačujejo po dejanski porabi.

"Kaznovani večji odjemalci"
Na zvezi so ocenili, da bodo kaznovani predvsem večji odjemalci pri Elektru Ljubljani, družine z več otroki in tisti, ki že varčujejo in uporabljajo na primer toplotne črpalke.

Naj spomnimo, da je Urad za varstvo konkurence elektropodjetjem zaradi domnevenga dogovarjanja o zviševanju cen električne energije izrekel globe. Podjetja to dogovarjanje zavračajo, večinoma pa so tudi že zaprosila za sodno varstvo.


S. Z.

Prijavi napako
Komentarji
disk
# 28.10.2008 ob 18:30
Nimate se česa bat. TAKo TUDI BO!!!
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo