Na Kitajskem je vse večji prepad med bogatimi in revnimi. Foto: EPA
Na Kitajskem je vse večji prepad med bogatimi in revnimi. Foto: EPA
Kitajska
Od novega kitajskega vodstva, ki je zapriseglo marca, se pričakuje, da bo znova zagnalo gospodarstvo. Foto: Reuters

V primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem se je gospodarska rast upočasnila za 0,2 odstotne točke, med oktobrom in decembrom lani je bila 7,9-odstotna, zdaj pa 7,7-odstotna. Gospodarska rast je tako zaostala za pričakovanju, saj so ekonomisti napovedovali, da bo rast vsaj 8-odstotna.

Kitajsko gospodarstvo se je v zadnjih treh mesecih lani po kar sedmih zaporednih četrtletjih okrepilo, a se je tokrat spet upočasnilo. Analitiki se zdaj sprašujejo, ali bo kitajskim oblastem s primernimi ukrepi uspelo znova zagnati gospodarstvo. Lani je imela namreč Kitajska 7,8-odstotno gospodarsko rast, kar je bila najslabša rast v zadnjih 13 letih, za letos pa napovedujejo 7,5-odstotno rast. Zato si oblasti prizadevajo, da bi spodbudile gospodarstvo.

Monetarne politike drugih držav podražile juan
Kitajski statistični urad upočasnitev gospodarstva pripisuje kompkeksnemu in negotovemu gospodarskemu okolju doma in v tujini. Opozarja, da so se številne države po svetu težavnim razmeram v gospodarstvu prilagodile z rahljanjem monetarne politike, kar pa je podražilo juan in prizadelo kitajski izvoz. Tu sicer niso omenjali nobene države, a znano je, da sta tako ameriška kot japonska centralna banka gospodarstvu na pomoč priskočili z agresivnim blaženjem denarne politike.

Ocene analitikov so, da kitajska centralna banka zaradi zaskrbljenosti glede inflacije, ki je marca znašala 2,1 odstotka, ne bo posegla po znižanju obrestne mere, s čimer bi lahko spodbudila gospodarstvo, a bi rahljanje denarne politike lahko vodilo v še večja tveganja.

Kitajska mora povečati domačo porabo
V zadnjih letih se je Kitajska močno zanašala na svoj izvoz in naložbe, da bi obdržala visoko gospodarsko rast. Ker se je upočasnila rast na njenih ključnih trgih v ZDA in v Evropi ter se je zmanjšal njen izvoz, so se pojavili pozivi Kitajski, naj uravnoteži svoje gospodarstvo. V Pekingu so se na ta poziv odzvali pozitivno in napovedali, da si želijo povečati domačo porabo in zmanjšati svojo odvisnost od izvoza, ter tako doseči bolj trajnostno rast.

Kitajska se ob tem spopada še z vse večjim prepadom med bogatimi in revnimi, kar povzroča strah pred socialnimi nemiri v državo. Novo vodstvo države naj bi tako delovalo proti bolj vključujočemu modelu rasti, analitiki pa so prepričani, da bi počasnejša gospodarska rast Kitajski dejansko pomagala na tej poti.

Industrijska proizvodnja se je povečala
Ločeno je kitajski statistični urad objavil tudi podatke o državni porabi za infrastrukturo v prvem četrtletju in podatke o maloprodaji in industrijski proizvodnji v marcu. Investicije v infrastrukturo so se v prvih treh mesecih letos povečale za 20,9 odstotka, maloprodaja je marca v letni primerjavi porasla za 12,6 odstotka, marčna industrijska proizvodnja v drugem največjem gospodarstvu na svetu pa se je povečala za 8,9 odstotka.