Seznam je iz različnih razlogov sprožil kar nekaj kritik javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Seznam je iz različnih razlogov sprožil kar nekaj kritik javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Bo Petrič kljub preiskavam direktor DUTB?

"Članice strokovne komisije smo svoje delo opravile v skladu z uveljavljenimi mednarodnimi standardi postopka izbora in izmed prijavljenih kandidatov oblikovale predlog najprimernejših za člane nadzornega sveta SDH-ja," so sporočile Monika Pintar Mesarič, Romana Kovacs in Irena Prijović. Za svoje delo niso prejele plačila.

Postopek izbora je potekal prek javnega razpisa finančnega ministrstva, komisija pa je pregledala dokumentacijo, izvedla intervjuje, preverila reference in psihometrično testiranje.

Imena, ki bi lahko postala nadzorniki
Prijavilo se je 47 kandidatov. Čeprav uradno o predlogih komisije ni še nič znano, so se v medijih pojavile informacije, da naj bi se na njihovem seznamu znašli: Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Anglež Simon Walker.

Medtem ko se je po torkovem sestanku koalicije neuradno izvedelo, da so kandidati, o katerih bo odločal minister za finance Dušan Mramor, tudi: nekdanja direktorja HSE-ja Matjaž Janežič in Borut Meh, direktor ELES-a Aleksander Mervar in Janez Bedina.

Predlog bo dala vlada, DZ lahko potrdi ali zavrne
Predvsem v SD-ju in DeSUS-u naj ne bi bili zadovoljni s predlogi, minister pa je že napovedal, da bo podal svoj predlog, ki bo le deloma sledil komisiji. To mu zakon omogoča.

Nadzorni svet SDH-ja bo imel pet članov s petletnim mandatom z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. To morajo biti ljudje z integriteto ter strokovnimi znanji, izkušnjami in kompetencami na svojih področjih, je ta teden v DZ poudaril premier Miro Cerar.

Nadzornike bo na predlog vlade imenoval DZ, pri tem pa bo lahko dal soglasje le k celotnemu predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.

Bo Petrič kljub preiskavam direktor DUTB?