Koordinacijska skupina bo o svojem delu poročala neposredno Cerarju. Foto: BoBo
Koordinacijska skupina bo o svojem delu poročala neposredno Cerarju. Foto: BoBo

Premier Miro Cerar, ki je v Trbovljah danes vodil delovni posvet, namenjen iskanju rešitev problematike, nastale zaradi razmer v Termoelektrarni Trbovlje (Tet), je pojasnil, da bo skupina pozornost namenjala tudi povečevanju konkurenčnosti, iskanju turističnih priložnosti ter izboljšanju stanja okolja in prometnih povezav.

Koordinacijska skupina se bo sestajala enkrat mesečno, v začetku še bolj pogosto, o svojem delu pa bo morala poročati Cerarju. V delovanje skupine se bo vključila tudi vlada, za njenega vodjo pa so imenovali poslanca Marjana Dolinška (SMC). Cerar je še izpostavil, da podpira ustanovitev preiskovalne komisije glede Teša 6, vlada pa bo uvedla tudi svojo revizijo tega projekta.

Glede rešitve za delavce Teta je direktor Elesa Aleksander Mervar najavil možnost prezaposlitve več kot 50 ljudi iz Teta oz. Zasavja, znotraj slovenske energetike pa bi lahko prezaposlili 80 delavcev. Mervar je tudi dejal, da so letos kupili stikališče Teta, uredili pa bodo dve sistemski enoti.

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je ob tem dejal, da je treba določiti kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne ukrepe za rešitev razmer v Zasavju. Opozoril je, da Tet ne sme končati v stečaju. Srednjeročni ukrep je po njegovi oceni gradnja hidroelektrarn na srednji Savi.