Policisti so Kordeža iz domače hiše odpeljali na zaslišanje. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so Kordeža iz domače hiše odpeljali na zaslišanje. Foto: MMC RTV SLO
Policija v Merkurju
Predkazenski postopek usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu. Foto: MMC RTV SLO
Policija pred Merkurjem
Preiskovalna dejanja so posledica večmesečnega zbiranja obvestil preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada o sumu storitve kaznivih dejanj, pojasnjujejo na policiji. Foto: MMC RTV SLO
Kordež v priporu
Kriminalisti preiskujejo Kordeža in Merkur

Kriminalisti preiskujejo sume več kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja in zaupanja, je potrdil pomočnik direktorja NPU-ja Robert Črepinko. Bine Kordež je še vedno v policijskem pridržanju.

Odvetnica Kordeža Marija Hladin je ob prihodu na policijsko postajo Moste okoli 15. ure dejala, da ni utemeljenih razlogov za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja in da bo Kordež najverjetneje hitro spet svoboden, je za TV Slovenija poročala Ana A. Gajič.

Kordež pridržan, policija ga ne zaslišuje
Kordeža na policijski postaji Moste ne zaslišujejo, ampak je tam v policijskem pridržanju. Policisti ga bodo zadrževali, dokler bodo za to obstajali razlogi, v tem primeru gre za bojazen pred uničenjem dokazov. V Mostah sta na pridržanju še dva osumljenca, ena oseba pa je navzoča pri hišnih preiskavah, je še poročala Gajičeva.

Preiskava, ki traja že več kot 16 ur, še poteka, še opravljajo dve hišni preiskavi, je za Odmeve poročala Gajičeva in dodala, da je zagrožena kazen za zlorabo položaja do osem let zapora, za pranje denarja pa do deset let zapora, denarna kazen in vračilo opranega denarja. Pojasnila je še, da ima lahko policija osumljence v pridržanju največ 48 ur.

"Hišne preiskave bomo še nadaljevali"
Robert Črepinko z NPU-ja je dejal, da je zaradi zlorabe položaja in pranja denarja nastalo več deset milijonov evrov škode. Preiskava, v okviru katere na 28 krajih po Sloveniji izvajajo hišne preiskave, po Črepinkovih besedah poteka od ustanovitve Nacionalnega preiskovalnega urada.

Neuradno so hišne preiskave povezane s poskusom Bineta Kordeža, da prevzame Merkur. Poleg Kordeža je bila prostost odvzeta še trem ljudem. Vsi štirje osumljenci so še vedno pridržani, je potrdil Črepinko, ki pa o imenih ni govoril. Dejal je le, da so četverici odvzeli prostost in zanjo odredili pridržanje na podlagi listninske dokumentacije.

"Hišne preiskave bomo še nadaljevali, iščemo še več dokazov," je na novinarski konferenci dejal pomočnik direktorja NPU-ja Robert Črepinko in dodal, da je v preiskavi sodelovalo 95 policistov in kriminalistov, zasegli pa so papirje in računalnike. V preiskavi so uporabljali prisluškovalne naprave, prisluškovali so prenosnim telefonom, nekatere osumljence pa so tudi opazovali, je še povedal.

Preiskava v Naklem še poteka
Iz uprave Merkurja pa so sporočili, da so preiskovalci navsezgodaj zjutraj obiskali poslovni stavbi Merkurja v Naklem in Celju. "Preiskujejo poslovanje v času nekdanjega vodstva družbe Merkur. V Celju se je preiskava hitro končala, v Naklem pa se nadaljuje. Preiskovalci so še v Naklem, zdaj pregledujejo številne dokumente, zaposleni pa so jim ves čas na voljo za morebitna dodatna pojasnila," je uprava zapisala v sporočilu za javnost.

Zdajšnja uprava družbe je preiskovalcem posredovala podatke o poslovanju družbe v času, ko je Merkur vodila uprava pod vodstvom Bineta Kordeža. "Raziskava je usmerjena v poslovne odločitve nekdanjega vodstva v zadnjih letih, zlasti tiste, povezane s prevzemom družbe," so še sporočili iz Merkurja.

Pridržane štiri osebe
Na Kordežev domač naslov so preiskovalci prišli okoli 6. ure, Kordeža pa so okoli 11. ure skozi zadnja vrata njegove domače hiše odpeljali na policijsko postajo v Moste, poročajo mediji. Po zaslišanju se bodo odločili, ali ga bodo pridržali in za koliko časa. Pridržali naj bi tudi predsednico nadzornikov Merfina in nekdanjo prvo finančnico Merkurja Marto Bertoncelj, nekdanjo finančnico Janjo Kraševec, ki velja za eno najtesnejših Kordeževih sodelavk je tudi družbenica Merfina, ter Milana Jelovčana, člana uprave v času Kordeža, poročajo Finance.

Preiskujejo poslovanje treh let
Nacionalni preiskovalni urad naj bi po informacijah RTV-jeve dopisnice Janje Koren preiskoval poslovanje Merkurja v letih 2007, 2008 in 2009, ko ga je vodil Kordež, zdaj nekdanji predsednik uprave tega nakelskega podjetja.

Preiskave so potekale tudi na Taxgroupu v Ljubljani, v že omenjenih poslovnih prostorih Merkurja in Merfina. Iskali naj bi dokaze, kako je Kordeževa ekipa črpala denar iz podjetja.

Zaposleni niso smeli iz stavbe v Naklem
Zaposlene Merkurja v Naklem so preiskovalci sicer spustili v prostore, niso pa jim dovolili v pisarne. Spraševali so jih, ali delajo v Merkurju ali Mersteelu. Stavbe niso smeli zapustiti, saj so želeli preiskovalci z njimi opraviti informativne pogovore, preiskava pa naj bi trajala do 16. ure.

"Aktivnosti se izvajajo na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper, Kranj, Celje in Slovenj Gradec, kjer se opravlja 28 hišnih preiskav z namenom iskanja dokazov za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja," so sporočili s policije. Za hišne preiskave so se odločili, ker preiskovalci NPU-ja že več mesecev zbirajo obvestila.

Šešok pred poslanci
Obiskali so tudi poslovno središče Taxgroup v Ljubljani. Lastnik Taxgroupa Klemen Šešok je sicer danes v državnem zboru pričal pred parlamentarno komisijo o domnevno spornih nakupih zemljišč v Ljubljani in povezavah z županom Zoranom Jankovićem.

Preiskave po seji ni želel komentirati, sta pa nato z bratom Matijo napisala sporočilo, v katerem pojasnjujeta, da so preiskovalci hišno preiskavo opravili v prostorih računovodstva družbe Merfin, ki je na istem naslovu kot družbe skupine Taxgroup. Hišna preiskava se je nanašala na predkazenski postopek zoper Kordeža in Bertoncljevo, sta še dodala.

Prikrivanje, sporna posojila in poroštva
Preiskave so torej pričakovane, saj so že pred dvema tednoma na Generalni policijski upravi povedali, da bo policija preverila sume nepravilnosti v Kordeževih poslih, "iz katerih izhajajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj".

Nekdanjega prvega moža Merkurja naj bi tako sumili zlorabe položaja in pravic pri vodenju podjetja, saj naj bi prikrival dokumente revizorjem, tako da je bil rezultat Merkurja za 130 milijonov evrov boljši, kot je bil v resnici. Sporna naj bi bila tudi posojila, ki jih je Merkur dal Merfinu in nato odpisal, ter poroštva za posojila, ki so jih Merfinu pri menedžerskem prevzemu Merkurja dajale druge družbe.

Kordež v priporu
Kriminalisti preiskujejo Kordeža in Merkur