Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je v ponedeljek povzpel za 1,27 odstotka. V torek ni pričakovati takšnega optimizma. Nemška prodaja na drobno je junija zdrsnila za 2,9 odstotka, potem ko je že maja na letni ravni padla za 1,1 odstotka, aprila pa za 4,3 odstotka. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je v ponedeljek povzpel za 1,27 odstotka. V torek ni pričakovati takšnega optimizma. Nemška prodaja na drobno je junija zdrsnila za 2,9 odstotka, potem ko je že maja na letni ravni padla za 1,1 odstotka, aprila pa za 4,3 odstotka. Foto: Reuters
UBS
Največja švicarska banka UBS je imela v drugem letošnjem četrtletju 58 odstotkov nižji dobiček (425 milijonov frankov), kar je posledica izgub v investicijskem bančništvu. Delnice UBS-a so sicer v Zürichu letos izgubile le 2,2 odstotka, kar je malo v primerjavi z delnicami Credit Suisse (-24 odstotkov). Foto: EPA

Finančni trgi že nekaj dni ugibajo, kaj točno je imel v mislih predsednik ECB-ja Mario Draghi, ko je v četrtek izjavil, da bo storil vse za obrambo evra. V četrtek se bo sestala Evropska centralna banka in najbrž najavila nove odkupe španskih in italijanskih obveznic, s čimer bi znižala njihovo zahtevano donosnost. Obveznice bi seveda kupovala na sekundarnem trgu, saj ji na primarnem trgu to ni dovoljeno.

Glasni kritiki v Nemčiji
Zlasti v Nemčiji je veliko kritikov programa SMP (Securities Markets Programme). Glasni so bili že maja 2010, ko je Evropska centralna banka prvič najavila odkupe obveznic. Svarili so, da gre za neposredno financiranje držav, kar ni dovoljeno. Bali so se številnih stranskih posledic, zlasti inflacije. Poleg tega bi problematične države začele odlašati z reformami, saj bi jih znižanje zahtevane donosnosti obveznic lahko uspavalo.

Program SMP ni povrnil zaupanja
Evropska centralna banka je vseeno do letošnjega marca kupila za 211 milijard evrov obveznic in le kratkoročno pomirila finančne trge. Zaupanja vlagateljev ni povrnila. Spomnimo, na začetku prejšnjega tedna je donos španske desetletne obveznice
presegel rekordnih 7,5 odstotka, vedno glasnejša pa so bila ugibanja, ali ne bo šla še Španija po poti Grčije, Irske in Portugalske. Toda v zadnjih dneh je zaradi napovedanih ukrepov ECB-ja med vlagatelji spet več upanja na rešitev krize.

Nemška prodaja na drobno spet navzdol
Frankfurtski DAX30 je v ponedeljek četrti dan zapored pridobival. Zvišal se je za 1,27 odstotka in pri 6.774 točkah dosegel najvišjo raven po maju. Donos španske desetletne obveznice se je znižal na 6,65 odstotka. Vrednost evra je znašala 1,226 dolarja. Frankfurt je danes dopoldne nadaljeval rast, čeprav je nemška prodaja na drobno junija v primerjavi z istim lanskim mesecem zdrsnila za 2,9 odstotka.

Začetek obravnave v sporu Apple - Samsung
V New Yorku se je teden začel brez večjih sprememb, potem ko je širšemu indeksu S & P 500 v četrtek in petek uspela največja letošnja dvodnevna rast (+3,6 odstotka). Applove delnice so se podražile za 1,7 odstotka na 595 dolarjev. Na sodišču v San Joseju se je začela obravnava v medsebojnih tožbah tehnoloških velikanov Apple in Samsung. Apple toži Samsung, da kopira iPhone in iPade, Samsung pa trdi, da njegovo intelektualno lastnino krade Apple.


Torkovi tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+6,21 %

1,487 EUR

KRKA

+0,60 %

41,85

MERCATOR

+0,41 %

122,00

TELEKOM

-0,00 %

61,50

GORENJE

-0,00 %

4,50

PETROL

-0,09 %

170,85

LUKA KOPER

-0,56 %

7,16

ZAV. TRIGLAV

-2,83 %

12,00


Nova KBM ob nizkem prometu navzgor
Indeks SBI TOP (515 točk) je danes pridobil 0,12 odstotka, tako da ostaja tik nad zgodovinsko nizko vrednostjo. Nova KBM je po visokem ponedeljkovem padcu okrevala in se povzpela do 1,49 evra. Sklenjenih je bilo le šest poslov. Najprometnejša Krka (skoraj pol milijona evrov prometa) se je gibala v ozkem pasu med 41,8 in 41,94 evra.