Dobiček iz poslovanja je ostal na ravni iz leta 2013. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dobiček iz poslovanja je ostal na ravni iz leta 2013. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zorko
Posledice krize je še vedno čutiti, pravi prvi mož Pivovarne Laško. Foto: BoBo

Čisti prihodki od prodaje so medtem lani upadli za 5,8 odstotka, na 251,5 milijona evrov.
Skupina Laško je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila revidirano letno poročilo za leto 2014. Obravnaval in potrdil ga je tudi nadzorni svet na tokratni seji.

Dobiček iz poslovanja je ostal skoraj na ravni iz leta 2013, kar pomeni nekaj več kot 28 milijonov evrov, bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa je upadel za pet odstotkov, na 43,4 milijona evrov.

Skupina Laško je lani prodala 3,7 milijona hektolitrov vseh pijač, medtem ko je leto prej prodaja znašala 3,8 milijona hektolitrov.

Družba Pivovarna Laško je lani ustvarila 91,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 1,2 odstotka več kot leta 2013. Čista izguba v letu 2014 je znašala 9,8 milijona evrov, v letu 2013 pa skoraj 28 milijonov evrov.

Zorko: Krizo je še čutiti
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko ocenjuje, da so bile gospodarske razmere, predvsem na domačem trgu, deloma pa tudi na najpomembnejših trgih v regiji, lani zahtevne. Na domačem trgu je še vedno čutiti učinke dolgotrajne gospodarske krize, ki je porabo izdelkov široke potrošnje, predvsem pijač, korenito oklestila.

Kljub vsem dejavnikom pa so v skupini Laško zadovoljni z lanskim poslovanjem. "Naše najpomembnejše blagovne znamke ohranjajo vodilni tržni položaj na domačem trgu, prodornejši prodajni nastop zadnjih let na najpomembnejših tujih trgih pa nam omogoča, da na nekaterih položaj naših blagovnih znamk tudi krepimo," pravi Zorko.

Iz povzetka poslovnega načrta skupine Laško za leto 2015 je razvidno, da so načrtovani čisti prihodki v znesku 205 milijonov evrov, dobiček naj bi znašal 23,6 milijona evrov, EBITDA pa dobrih 36 milijonov evrov. Predvidene finančne obveznosti skupine bodo do konca leta znašale 118,6 milijona evrov.

Pivovarna Laško pa letos načrtuje 91 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, 11,2 milijona evrov dobička iz poslovanja ter skoraj 16 milijonov evrov EBITDA.

Pod Heinekenom
Prejšnji teden je Pivovarna Laško dobila novega lastnika. Konzorcij prodajalcev 51,11-odstotnega lastniškega deleža v družbi je namreč pogodbo o prodaji podpisal z nizozemskim Heinekenom. Pogodbo so prodajalci podpisali pod nekaterimi odložnimi pogoji, med katerimi je najpomembnejša pridobitev soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.