Delodajalci v gradbeništvu pričakujejo najšibkejši trg delovne sile. Foto: BoBo
Delodajalci v gradbeništvu pričakujejo najšibkejši trg delovne sile. Foto: BoBo

Rezultati omenjene raziskave o napovedi zaposlovanja še kažejo, da pet odstotkov delodajalcev pričakuje upad števila zaposlenih, 81 odstotkov pa jih ne pričakuje sprememb.

Glede zaposlovanja so najbolj optimistični delodajalci v panogi proizvodnje, najšibkejši trg delovne sile pa pričakujejo delodajalci v gradbeništvu, kjer so zaznali tudi največji padec zaposlitvenih možnosti tako v četrtletni kot v letni primerjavi. Napovedi sicer predvidevajo rast zaposlovanja v vseh štirih regijah, zajetih v raziskavo.

Najmočnejši trg delovne sile pričakujejo na jugovzhodu države, kjer neto napoved zaposlovanja znaša plus devet odstotkov. V osrednji in severovzhodni regiji oddajajo delodajalci dobre napovedi zaposlovanja, medtem ko delodajalci jugozahodne regije pričakujejo skromnejše zaposlovanje.

Najbolj optimistični veliki delodajalci
Glede zaposlovanja so najbolj optimistični delodajalci v velikih podjetjih s 13-odstotno neto napovedjo zaposlovanja. Sledijo mala podjetja z 9-odstotno neto napovedjo zaposlovanja, medtem ko srednja in mikropodjetja poročajo o 6-odstotni napovedi.

Glede na prejšnje četrtletje so se napovedi zaposlovanja izboljšale v treh od štirih skupin, in sicer v skupini srednjih podjetij, malih podjetij in velikih podjetij. Le delodajalci v mikropodjetjih poročajo v primerjavi s prejšnjim četrtletjem o upadu zaposlitvenih možnosti.

V letni primerjavi pa se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v skupini velikih in malih podjetij. Delodajalci v skupinah mikro- in srednjih podjetij medtem poročajo o relativno stabilnih možnostih zaposlovanja glede na enako časovno obdobje lani.

Najbolj iščejo gradbenike, tovarniške delavce in gostince
Po podatkih statističnega urada je bilo v drugem četrtletju v Sloveniji skoraj 9.700 prostih delovnih mest. To pomeni okoli 800 delovnih mest oz. 9,3 odstotka več kot v predhodnem četrtletju.

V predelovalnih dejavnostih je bilo nekaj več kot 2.000 prostih delovnih mest, v gradbeništvu pa skoraj 1.600, tako da sta imeli ti dve panogi največji primanjkljaj delavcev.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem pa se je povpraševanje po delovni sili najbolj povečalo v gostinstvu, kjer je bilo razpisanih okoli 400 več prostih delovnih mest, in v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kjer se je povpraševanje povečalo za skoraj 230 prostih delovnih mest.

Skupaj je bilo v omenjenem obdobju zasedenih okoli 686.000 delovnih mest, kar je za dobrih 1.700 več kot v prejšnjem četrtletju.