Banki NLB in Abanka Vipa sta družbi odobrili skupaj 17,21 milijona evrov posojila, od katerih znaša nevrnjeni del skupaj z obrestmi 15,77 milijona evrov. Foto: EPA
Banki NLB in Abanka Vipa sta družbi odobrili skupaj 17,21 milijona evrov posojila, od katerih znaša nevrnjeni del skupaj z obrestmi 15,77 milijona evrov. Foto: EPA

Družba je plačilno nesposobna, ker struktura njenih obveznosti ni ustrezna glede na obseg poslov, ki jih opravlja, in glede na tveganja, ki jim je pri opravljanju dejavnosti izpostavljena, je družba objavila na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

30. septembra lani so finančne obveznosti družbe namreč znašale 27.408 evrov, kratkoročne finančne obveznosti 16,30 milijona evrov, kratkoročne poslovne obveznosti pa 11,43 milijona evrov, upoštevaje odpise obveznosti v višini 48.490 evrov. Na presečni dan bilančne kratkoročne obveznosti družbe tako znašajo 27,74 milijona evrov.

Družba bankam ne bo mogla poravnati dolgov
Banki NLB in Abanka Vipa sta družbi odobrili skupaj 17,21 milijona evrov posojila, od katerih znaša nevrnjeni del skupaj z obrestmi 15,77 milijona evrov. Glede na poslovanje Lesnine inženiringa, kjer zaradi splošne gospodarske krize v zadnjih letih obseg poslovanja upada, in na sezonsko naravnanost opravljanja pretežne dejavnosti dolžnik ob zapadlosti ne bo sposoben poravnati omenjenih terjatev, so še zapisali v predlogu za začetek postopka prisilne poravnave.

Čeprav dolžnikova izguba tekočega leta, skupaj s prenesenimi izgubami, še ni dosegla polovice osnovnega kapitala in dolžnik še ne zamuja s poplačilom svojih obveznosti, ki presegajo 20 odstotkov vseh njegovih obveznosti, družba že zdaj ve, da ji svojih obveznosti, tako finančnih kot tudi poslovnih, ob njihovem zapadanju ne bo uspelo poravnati.