RLS merilna tehnika v zadnjih dveh letih vztrajno povečuje prihodke. Foto: Facebook
RLS merilna tehnika v zadnjih dveh letih vztrajno povečuje prihodke. Foto: Facebook

RLS je podjetje, ki daje delo 100 ljudem in je lani ustvarilo okoli 10,5 milijona evrov prihodkov oz. kar petino več kot v 2013, ko so ustvarili 20 odstotkov več prihodkov kot v letu 2012. Je v polovični lasti podjetja Renishaw international in izvozi kar 96 odstotkov proizvodnje, zaposleni pa ustvarijo 65.477 evrov dodane vrednosti na osebo.

"Podjetje razume upravljanje intelektualne lastnine: v svetovno bazo patentov Espacenet je RLS samostojno ali s partnerjem Renishaw vpisal in v njej vzdržuje 12 patentov. Pri razvoju sodelujejo s fakulteto za elektrotehniko – letos so skupaj vzpostavili Razvojni center za razvoj novih čipov – in s strojno fakulteto, vključujejo pa se tudi v študentske, znanstvene in raziskovalne mednarodne izmenjave," so pri Dnevniku, ki nagrade podeljuje, zapisali v obrazložitvi.

Drugo mesto si je prislužilo šenčursko podjetje NiceLabel, ki se ukvarja z razvojem programskih rešitev za profesionalno oblikovanje in tiskanje etiket s črtno kodo in RFID-i v malih in srednje velikih podjetjih ter korporacijah.
Slovensko podjetje je lani ustvarilo 5,6 milijona skupnih prihodkov in zaposlovalo 43 ljudi, letošnje leto pa bo sklenilo s 7,5 milijona evrov prometa in ekipo 56 zaposlenih. Podjetje ima po svetu še štirideset zaposlenih, prihodki skupine pa so še znatno višji. Pred 10 leti so si sicer že enkrat prislužili naslov srebrne gazele.

Bronasto gazelo pa je dobila družba Oro met iz Kosane. Izdeluje plošče za orodja orodjarjev in CNC-obdelave ohišja prihodnjih orodij po specifikaciji orodjarskih naročnikov. Podjetje je bilo za primorsko-notranjsko gazelo nominirano že lani in v letu 2013. Lansko leto je končalo s kar 8,7 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je več kot 30-odstotna rast. Število zaposlenih je v primerjavi z letom 2013 povečalo za petino. Na seznamu stotih najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije pa je zasedlo visoko sedmo mesto.