Od 10.816 brezposelnih, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 7.095, kar je 35,3 odstotka več kot februarja. Foto: BoBo
Od 10.816 brezposelnih, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 7.095, kar je 35,3 odstotka več kot februarja. Foto: BoBo
Delavci
Marca se povpraševanje delodajalcev po delavcih običajno poveča, kar velja tudi za letošnji marec. Delodajalci so prijavili 16.166 prostih delovnih mest, kar je 23,9 odstotka več kot februarja. Povpraševanje po delavcih je bilo glede na prve tri mesece lani višje tudi v gradbeništvu. Foto: MMC RTV SLO

Na letni ravni je bla brezposelnost marca nižja za 2,7 odstotka. V prvih treh mesecih letos pa je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 113.953 brezposelnih, kar je 0,8 odstotka manj kot pred letom dni, so sporočili z zavoda.

Izgubili zaposlitve za nedoločen čas
Marca se je na novo prijavilo 6.639 brezposelnih, kar je 3,9 odstotka manj kot februarja in 15,9 odstotka manj kot marca lani. Med njimi je bilo 774 iskalcev prve zaposlitve, 1.656 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.128 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, so sporočili z zavoda.

V prvem četrtletju se je na zavod na novo prijavilo 25.090 brezposelnih, kar je 11,5 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Največ oseb pa se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (13.463). Prijavilo se je še 2.361 iskalcev prve zaposlitve in 5.708 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov.

Marca je zavod iz evidence odjavil 10.816 brezposelnih oseb. V letošnjih prvih treh mesecih pa se je iz evidence odjavilo skupaj 26.985 oseb, od teh 17.336 zaradi zaposlitve, kar je 0,8 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani.

Marca nižji delež brezposelnih mladih
Marca se je v primerjavi s februarjem brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Bolj kot na ravni države je upadla v Murski Soboti, Velenju, Mariboru in Celju. Najmanjše znižanje števila brezposelnih so ugotovili v Trbovljah. Brezposelnost je bila ob koncu marca večja kot pred letom tudi v Novem mestu, Kopru in Sevnici.

Marca sta se zmanjševala delež mladih do 24. leta starosti in delež iskalcev prve zaposlitve, poleg tega pa sta se v primerjavi s februarjem zmanjšala tudi delež brezposelnih v starosti od 25 do 39 let in delež brezposelnih z najnižjo izobrazbo.

Čas brezposelnosti daljši
Povečali so se deleži brezposelnih žensk, trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov, brezposelnih, starih od 40 do 49 let in 50 let ali več, ter dolgotrajno brezposelnih oseb.

V primerjavi s strukturo v lanskem marcu je bilo med brezposelnimi več žensk, več brezposelnih, starih od 25 do 39 in od 40 do 49 let, ter dolgotrajno brezposelnih oseb.

Ob koncu marca je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna eno leto, devet mesecev in 20 dni, konec marca lani pa dva meseca in 20 dni manj, to je eno leto in sedem mesecev.

Višje povpraševanje po delavcih v gradbeništvu
Marca se povpraševanje delodajalcev po delavcih običajno poveča, kar velja tudi za letošnji marec. Delodajalci so prijavili 16.166 prostih delovnih mest, kar je 23,9 odstotka več kot februarja in 0,9 odstotka več kot marca lani.

V prvem trimesečju letos so delodajalci prijavili 44.862 prostih delovnih mest ali 1,4 odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju.

Povpraševanje po delavcih je bilo glede na prve tri mesece lani višje v gradbeništvu, v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v prometu in skladiščenju ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

Največji upad prostih delovnih mest je bil v rudarstvu, v dejavnosti javne uprave in obrambe, v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, v trgovini, gostinstvu, pa tudi v predelovalnih dejavnostih.