Januarja se je na zavod za zaposlovanje na novo prijavilo 11.539 brezposelnih. Foto: BoBo
Januarja se je na zavod za zaposlovanje na novo prijavilo 11.539 brezposelnih. Foto: BoBo

Na zavodu pojasnjujejo, da je razlog za skok števila brezposelnih predvsem v prenehanju zaposlitev za določen čas: "Januarja se je brezposelnost, kot običajno v tem mesecu, povečala. Razlog za to je predvsem v številčnejšem prijavljanju brezposelnih oseb po prenehanju zaposlitev za določen čas."

Januarja se je na novo prijavilo 11.539 brezposelnih, kar je 28,3 odstotka več kot decembra in 12,6 odstotka manj kot januarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 839 iskalcev prve zaposlitve, 2.289 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 6.976 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

V primerjavi z januarjem lani se je pri zavodu prijavilo manj iskalcev prve zaposlitve (-35,5 odstotka), manj trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev (-12,8 odstotka) ter manj brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas (-8,6 odstotka).

Četrtina odjavljenih se jih je samozaposlila
Od 8.328 brezposelnih, ki jih je zavod januarja odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 4.997, kar je 25,2 odstotka več kot decembra in 13,8 odstotka manj kot januarja lani.

Januarja se je po trimesečnem upadanju števila prostih delovnih mest povpraševanje delodajalcev zvišalo. Prijavili so 15.645 prostih delovnih mest, kar je 14,7 odstotka kot decembra in tri odstotke več kot januarja lani.

Povpraševanje po delavcih v oskrbi z električno energijo, gradbeništvu ...
Več prostih delovnih mest je bilo glede na januar lani v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, gradbeništvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, poslovanju z nepremičninami, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter v prometu in skladiščenju.