Gospodarstvo

Poudarki

  • Povečan priliv mladih na zavodu za zaposlovanje pričakujejo jeseni.
Zavod za zaposlovanje
Brezposelnost med mladimi ostaja večja kot v drugih starostnih skupinah. Foto: BoBo

Dodaj v

Med mladimi višja brezposelnost, a se postopoma razlika zmanjšuje

Izobrazba je pomembna samo do neke mere
1. julij 2018 ob 19:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Stopnja brezposelnosti mladih je še vedno višja od stopnje brezposelnosti vseh starostnih skupin. Natančnejši podatki o zaposlovanju mladih kažejo, da se problematika njihove brezposelnosti počasi, a vztrajno zmanjšuje. Zaradi gospodarske rasti in večjega povpraševanja po kadrih imajo tudi prvi iskalci zaposlitve nekoliko manj težav pri iskanju službe.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je tamkaj prijavljenih malo več kot 14 tisoč mladih, starih od 15 do 29 let. Prevladujejo ženske in prvi iskalci zaposlitve. Po mnenju mladih, ki smo jih anketirali, so lastnosti, ki jih delodajalec išče pri mladih, pripravljenost za delo, resnost, zagretost in podobno.

Idealen kandidat za prvo zaposlitev bi moral biti mlad, izkušen in z velikim potencialom – našteva Miro Smrekar, direktor zaposlitvene agencije Adecco. Ker govorimo o izjemah, je pri večini mladih iskalcev zaposlitve ključna samoiniciativnost in izobrazba. "Vse izobrazbe so prave, če pokažeš iskrico, korak več pred preostalimi kandidati. Verjetno v teh časih je še vedno srce tisto glavno, ki naj bi vodilo," poudarja Smrekar.

Izobrazba je pomembna samo do neke mere. Še bolj kot to so za prvo zaposlitev pomembni predstavitveni intervjuji, neformalne delovne izkušnje in hobiji, pa meni praktikant Rok Štemberger, magister biokemije, ki trenutno opravlja tudi magisterij na ekonomski fakulteti: "Predvsem bi pa poudaril to, da je pomembno, da imajo kandidati dobro oblikovan CV in motivacijsko pismo. Gre za prvi stik z delodajalcem, ki je ključnega pomena za naprej."

Povečan priliv mladih na zavodu za zaposlovanje pričakujejo jeseni, ko bodo študentje zaključili študij.

Lara Gril in Urška Valjavec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Komisar
# 01.07.2018 ob 19:50
"Vse izobrazbe so prave, če pokažeš iskrico, korak več pred preostalimi kandidati. Verjetno v teh časih je še vedno srce tisto glavno, ki naj bi vodilo," poudarja Smrekar"-

Smrekar očitno nima treh čistih. Kje je logika da lahko vsak dobi zaposlitev, a le pod pogojem če je vsak boljši od ostalih?

"Idealen kandidat za prvo zaposlitev bi moral biti mlad, izkušen"-

Ali je mlad, ali pa izkušen, obeh hkrati ne moreš imeti, pa čeprav si vsak delodajalec želi plačevati minimalca za mladega s 5-10 leti izkušenj.
Arnolfus
# 01.07.2018 ob 20:08
Seveda, če jih gre vsako leto 10.000 v tujino.
betko007
# 01.07.2018 ob 20:17
kot mlada zaposlena oseba lahko povem, da čakam trenutek, ko zaključim študij in grem iz slovenije.
NzA
# 01.07.2018 ob 20:01
Noben noče delat teh gnilih del. Mladi niso neumni, izkoriščajte koga drugega. Poglejte si, kaj ponujajo na študentskem servisu pa vam bo takoj jasno kakšna dela so to. Ja, delo je, samo kvaliteta dela je za bruhat, povsod pa itak vsi izkoriščajo študente. Lepo nam je.
jk11
# 01.07.2018 ob 21:53
"Idealen kandidat za prvo zaposlitev bi moral biti mlad, izkušen in z velikim potencialom"

Ker iskalec prve zaposlitve ima izkušenj na pretek? Oksimoron.

Addeco pa sploh na tiho bo, ko ponuja samo minimalce delavcem.
VICTORIA99
# 01.07.2018 ob 22:33
Kdor je tako neumen, da dela za 600 eur, naj pa dela. Delovno silo lahko kar naprej uvažate samo za ta drobiž boste dobili zmeraj manj ljudi. Mladi so že ugotovili, da je bolje za 400 eur+vse ugodnosti ostati doma, kot delati za drobiž.
frlekin
# 01.07.2018 ob 22:06
eh saj 590 bruto je pa ja lepa plača. pa sam 50+ ur na teden delaš.
betko007
# 01.07.2018 ob 21:32
@Lluka, moj cilj ni delati do 70. leta za 1000€ na mesec in čakati zadnji dan. moj cilj je živet in uživat življenje, ne preživet in se imeti za kralja, če sem dobil službo za stalno. nočem tega.
meni ponujajo pogodbe za nedoločen čas in ne vem kaj vse, a jih zavrnem, ker vem, da ne bom tukaj toliko časa sploh pa ne pod takimi pogoji.

Cilji v življenju niso dovolj veliki, če se ti drugi ne smejijo.
Remember that.
marcelinho90
# 01.07.2018 ob 20:47
Moja izkušnja: saj vi to vse poznate in obvladate, samo... mi bi raje imeli pravnika.
betko007
# 01.07.2018 ob 21:23
@Lluka. Če misliš da bomo mladi dočakali pokojnino od države čez 50 let, si malo naiven. današnji svet in naša država me uči eno, znajdi se sam, poskrbi sam zase, ker noben drugi ne bo.
osebno ne računam na niti centa pokojnine in se mi zdi popoln nesmisel metat dnar v neko jamo brez dna.
betko007
# 01.07.2018 ob 21:35
“If people aren’t laughing at your dreams…then they aren’t big enough!”

― Grayson Marshall
Kemik
# 02.07.2018 ob 01:05
To s pomanjkanjem strokovnih delovnih izkušenj pri mladih je delno tudi napaka slovenskega šolskega sistema, ki na fakultetah vse bolj ukinja prakso, ki je bila nekoč obvezna, in jo obenem krajša (zdaj je dolga samo še en mesec, pa še to večinoma možna samo kot izbirni predmet ali še to ne, medtem ko bi se glede na povpraševanja po obvezni praksi v nasprotnem primeru lahko urejalo tudi števila prostih mest na določenih fakultetah, če bi se dejansko želelo uskladiti izobraževanje in potrebe gospodarstva). Obvezna praksa je še prisotna na poklicnih srednješolskih programih, a preko tega dijaki gimnazij ne gredo (tu je tudi smiselno vprašanje, kolikšna je smiselnost tolikšnega števila vpisov na gimnazije, ki v bistvu za 4 leta še podaljšujejo negotovost glede nadaljnjih strokovnih in kariernih usmeritev). Tudi študentska dela na strokovnih področjih so precej redka (če se nekdo že ne izobražuje za računalničarja ali informatika). Zato je danes v veliki večini tudi oksimoron govoriti o možnosti mladega in delovno izkušenega, če gre za neko strokovno področje, vsaj tukaj v Sloveniji. Vseeno bi se lahko vsaj raziskovalni oz. praktični del diplomske in magistrske naloge tudi uradno že štel v delovno dobo.

Naslednji velik problem je v tem, ker mladi iskalci prve zaposlitve ne tekmujejo samo s sebi enakovrednimi protikandidati oz. tekmeci za določeno delovno mesto, temveč se na določena mesta prijavljajo tudi že izkušeni (malce ali precej starejši) brezposelni kandidati in pa, kar je vsaj nekoliko sporno, tudi ljudje, ki so zaposleni v neki delovni pogodbi (tudi tisti za določen čas) in zase iščejo boljšo ali primernejšo zaposlitev, pri čemer jim ne bi bilo težko razdreti pogodbe pri sedanjem delodajalcu že takoj (ne da bi bil tu povsem na strani delodajalcev, a do njih to sigurno ni fer, če so na nekoga resnično računali in so nepričakovano primorani poiskati nadomestilo zanj čez noč ali njegovo delo dodatno naložiti preostalim zaposlenim). Kdor išče strokovno delo v tujini, pa mora tekmovati še z ogromnim številom različnih preostalih tujcev in tamkajšnjih domačinov, pri čemer imajo vsaj manjšo prednost sigurno domačini (ne glede na to, da naj bi bili iskalci zaposlitve iz EU držav v bistvu teoretično oz. pravno enakovredno vrednoteni). Zaradi tega je zagotovo mlado prebivalstvo v najslabšem položaju, sploh če gre za iskanje prve zaposlitve v svoji stroki.

In če nekdo ne dobi službe v svoji stroki, za katero se je izšolal, praviloma ne more razviti svojega največjega družbenega potenciala, zato je škoda za evropsko gospodarstvo, še bolj pa za Slovenijo, če se nek visoko izobražen in talentiran človek na svojem strokovnem področju zaposli kot natakar ali proizvodni delavec ter po možnosti še izven Slovenije oz. v tujini, čeprav je vse svoje izobraževanje v bistvu opravil v Sloveniji. Zaradi različnih dodatnih obdavčitev (nekaterim delavcem migrantom naj bi se med drugim obdavčilo celo potne stroške, čeprav jim jih Avstrijci ne dajejo) pa se seveda vse več ljudi, ki dela v tujini, tja tudi izseli. O tem, komu v EU vsi ti šolski in davčni sistemi najbolj koristijo oz. zakaj je najverjetneje tudi bil in še je velik interes po razširitvi EU, pa naj vsak presodi sam. Danes res večini mladim ne preostane drugega, kot da se preselijo v tujino in odidejo iz Slovenije, ker tukaj ne bi mogli izkoristiti vseh svojih sposobnosti ter doživeti sanj.
accko
# 01.07.2018 ob 22:04
sam agencije , poglejte si www.mojedelo.com , to pomen da nimaš celotne malice plačane , prevoza mogoče tud ne regresa, božičnice , lahko se te jutri znebijo , nadure se ne plačujejo , dela se v 4 izmenah ,...
Platoon
# 01.07.2018 ob 21:29
Dela so bedna, dosti je izkoriščanja, ampak nekje je potrebno začeti.
slaba_karma
# 01.07.2018 ob 20:33
torej vedno več starejših je brezposelnih in od tod sledi, da se razlika zmanjšuje ?
samogledam
# 02.07.2018 ob 08:07
tudi sam opažam, da je krivec sistem šolstva in mlahava vzgoja staršev, da otrok nima delovnih navad in željo po ambiciji, uspehu in zaslužku, ki mu prinese ugodnosti in potovanja.
Šole so ukinile polletno prakso, počitniško delo, organizirano Občinsko delo na prostem, humanitarno delo ali razne delavnice...
Starši pa imajo preveč problemov sami s seboj, da bi se posvečali vzgoji otroka, raje nabavijo psa in gredo v bližnji park, klepetat.
Takšna generacija nima perspektive, ker čaka kaj bodo drugi storili za njih. Spisek na oglasni deski kaže na to, da so neresni tako eni kot drugi, samo da zadovoljijo zakonodaji.
heristalski166
# 01.07.2018 ob 23:49
ne poveste kašna je to zaposlenost, koliko je spjev oz doktorjev kulturologie ki kelnarijo za minimalca ob izredni plačilni nedisciplini
VICTORIA99
# 01.07.2018 ob 22:38
Kdor je vsaj malo pameten, čim prej iz Slovenije.
Lluka
# 01.07.2018 ob 21:25
betko.-........ seveda je nesmisel........... potem boš pa se vlačil po upravnih enotah in iskal kje bi se dalo dobiti kakšen € za preživetje....
Lluka
# 01.07.2018 ob 20:35
kelnart nej gredo..... pa jabolka al pa hmelj obirat. A mladi mislijo da jim bo prva plača kar takoj 1500€ neto? Kdor pa dela že 30 let... pa lahko dobi 560€ al kako?
Lluka
# 01.07.2018 ob 20:36
pol bodo pa jamrali, ker ne bodo imeli delovne dobe..... pa jim bo jok in stok.... ko bodo morali čakati 70 let,,,,da bodo dobili kaj državne pokojnine....
Kazalo